Erzsébet királynő jogarja miatt tört ki a botrány a brit parlamentben

Egy munkáspárti képviselő vette el a jogart, sokan felháborodtak.

A hétfői parlamenti vita során, amikor Theresa May miniszterelnök kijelentette, hogy elodázza a brexit-szavazást, egy munkáspárti képviselő Erzsébet királynő jogarját levette helyéről és a meglóbálta, tiltakozva a döntés ellen – írja a The Guardian.

Konzervatív képviselők felháborodtak Lloyd Russell-Moyle cselekedetén, és azt kiabálták, hogy ez "szégyenteljes", illetve követelték, hogy zárják ki a képviselőt az ülésről.

A képviselő maga sem tudta, hogyan tovább, ezért átadta egy hivatalnoknak a jogart, aki visszavitte azt eredeti helyére. A képviselőt kizárták az ülés hátralevő részéről. Lloyd Russell-Moyle nem akart távozni, de kikísérték a teremből.

A képviselő utólag elmondta: a szimbolikus gesztus azt jelentette, hogy a parlament akarata arra, hogy kormányozzanak, nem létezik már. "Azt éreztem, hogy a parlament tulajdonképpen feladta saját szuverenitását, hogy megfelelő módon kormányozzon" – fogalmazott.

A jogar szimbolizálja a királynő autoritását a parlamentben, enélkül nem lehet találkozni vagy törvényekről dönteni. Ez nemcsak a briteknél van így: tavasszal Nigériában tört ki a botrány, amikor egy képviselő elrabolta a jogart – végül azonban pótjogarral oldották meg a problémát.

Címlapi illusztrációnk forrása: moadoph.gov.au

Kapcsolódók

Kimaradt?