Egyedi módszerrel küzdene a túlnépesedés ellen a japán kormány

Akár 3 millió jent, azaz több mint 23 ezer eurót fizetne a Tokióban lakóknak a japán kormány, ha elköltöznek vidékre, írja a Telegraph.

A japán főváros a világ egyik legzsúfoltabbika, átlagban közel 15 ezer fő lakja minden négyzetkilométerét, ezt a tömeget pedig a közszállítás, a szolgáltatók, a kórházak és az infrastruktúra többi része már nem tudja ellátni. A vidéki településeken ezzel szemben elöregedett a lakosság, az iskolák bezárnak, a földeket pedig nincs aki megművelje.A tervezett támogatás a lakásvásárláshoz, munkakereséshez vagy cégalapításhoz segítené hozzá azokat, akik hajlandóak lennének vidékre költözni.

Egy kormányzati felmérés szerint lenne érdeklődő: a huszonévesek mintegy 23 százaléka elcserélné a városi mókuskereket a vidéki életre, a fő okok között pedig azt említették, hogy hiányzik nekik a közösségi élet, amire Tokióban senkinek sincs ideje.

A vidéki településeken kedvezmények is várják az új lakókat: Tsuwanóban például 30 ezer jenért adnak bérbe családi házat annak, aki legalább 25 évig marad, Kuroshima szigetén pedig egy tengerparti ház mindössze 15 ezer jenért bérelhető, és a költözés költségeibe is besegítenek, sőt egy tehénnel is megfejelik az ajánlatot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?