Porosenko aláírta a hadiállapot bevezetéséről szóló jogszabályt

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta szerdán a hadiállapot bevezetéséről általa hozott rendeletet megerősítő jogszabályt - közölte Szvjatoszlav Ceholko elnöki szóvivő a Twitteren.

Az elnöki rendeletet megerősítő törvényt a parlament hétfő este szavazta meg. Az előterjesztést, amelynek értelmében az ország 10 megyéjében vezetnek be hadiállapotot, a 450 fős törvényhozás 276 képviselője támogatta.  Az államfő előtt szerdán Andrij Parubij házelnök is aláírta a dokumentumot.

A hétfői keltezésű elnöki rendeletben az szerepelt, hogy a hadiállapot aznap, vagyis november 26-án helyi idő szerint 14 órakor lép életbe, és 30 napig, azaz december 26-án 14 óráig tart. Jogi szakértők szerint a hadiállapot csak azután léphet életbe - utólagos hatállyal -, hogy az elnöki rendeletet megerősítő jogszabály megjelenik a hivatalos közlönyben. Ez várhatóan csütörtökön történik meg.

Az elnöki rendelet kihirdetése a hivatalos közlönyben kedden kisebb zavart okozott az ukrán híradásokban. Andrij Parubij - aki egyébként kedden Brüsszelben volt hivatalos látogatáson, ezért csak szerdán írta alá a törvényt - ukrán újságírók érdeklődésére előző nap este kifejtette, hogy amíg a rendeletet megerősítő jogszabályt ő és az államfő nem írja alá, és a dokumentum nem jelenik meg a hivatalos közlönyben, addig biztosan nem lép életbe a hadiállapot.

Porosenko kedd este több ukrán televíziónak adott interjújában leszögezte: a törvény nem biztosít neki lehetőséget arra, hogy a parlament jóváhagyása nélkül meghosszabbítsa a hadiállapotot. Hozzátette, hogy ennek az álhírnek a terjesztésével próbálták a parlamentben meghiúsítani a jogszabály elfogadását. 

Volodimir Hrojszman miniszterelnök meggyőződését fejezte ki, hogy december 26-a után nem lesz szükség a hadiállapot meghosszabbítására.

Petro Porosenko arra kérte Donald Trump amerikai elnököt, ha találkozik orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal Argentínában a G20-as országcsoport csúcsértekezletén, tolmácsolja neki üzenetét, hogy - mint fogalmazott -  "tűnjön el Ukrajnából" - számolt be szerdán az NBC amerikai televízióra hivatkozva az UNIAN ukrán hírügynökség. Porosenko az NBC-nek adott interjújában a Kercsi-szorosnál történt incidensről szólva ismételten kijelentette, hogy az ukrán hajók elleni orosz támadást Ukrajna katonai agressziónak tekinti, és kész megvédeni területét, demokráciáját és szabadságát. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert az ország nem akart többé az "orosz birodalom része, orosz gyarmat" lenni. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna csak önmagát védi, nem akar senkit sem megtámadni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?