banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Felmérés: az oroszok nagy többsége szerint Putyin felelős Oroszország problémáiért

Az oroszok több mint 80 százaléka úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin elnök a felelős az ország problémáiért - derült ki csütörtökön Oroszország legnagyobb független közvélemény-kutatóintézetének eredményeiből.

A múlt hónapban készült országos felmérés válaszadóinak 83 százaléka látja úgy, hogy Putyin általában felelős a problémákért, míg 61 százalék szerint "teljes mértékben felelős" azokért - közölte a Jurij Levada Független Elemzőközpont.

Az elmúlt hat év során ez volt a legmagasabb érték, amelyet közvélemény-kutatáson mértek: azt jelzi, hogy egyre többen tekintenek Putyinra úgy, mint aki közvetlenül felelős az oroszországi állapotok egészéért.

A válaszadók mindössze 16 százaléka nem tartja felelősnek Putyint az ország gondjaiért, ők ugyanis úgy gondolják, hogy "az elnök mindent jól csinált".

Putyin csaknem két évtizede irányítja Oroszországot elnökként vagy miniszterelnökként. A 2018-as elnökválasztás megnyerésével negyedik elnöki ciklusát kezdte meg, a szavazatok több mint háromnegyedét szerezve meg.

Az elmúlt hónapokban a kritikák kereszttüzébe került a nyugdíjkorhatár-emelés támogatása miatt. A nyugdíjkorhatár nők esetében 55-ről 60 évre, férfiak esetében 60-ról 65 évre nőtt, miközben az orosz statisztikai hivatal adatai szerint a férfiak várható élettartama 66, a nőké pedig 77 év.

A Levada-központ adatai szerint - ha most lennének az elnökválasztások - a felmérés résztvevőinek 56 százaléka szavazna Putyinra, ez 10 százalékponttal kevesebb, mint tavaly.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?