Különleges bánásmód illeti meg a Budapesten bujkáló macedón ex-kormányfőt?

A magyar Országgyűlés hétfői ülésén, az azonnali kérdések órájában az ellenzék azt kérte számon, miért nincs a börtönbüntetés elől menekülő volt macedón kormányfő a tranzitzónában. Orbán Balázs államtitkár szerint a magyar menekültjogi törvény alapján különleges bánásmód illeti meg az ex-kormányfőt.

A Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton többek között azt kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől: miért nincs Nikola Gruevszki a tranzitzónában, és miért nem adják ki Macedóniának a börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnököt. Gulyás Gergely erre azt válaszolta, hogy semmilyen kiadatási kérelem nem érkezett Macedóniától. Ha pedig lesz majd kiadatási kérelem, a magyar jogszabályok alapján bírálják el.

Zoran Zaev macedón kormányfő a múlt héten ennek ellenkezőjét állította. Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök Szkopjéban azt jelentette be, hogy a macedón belügyminisztérium Nikola Gruevszki kiadatását kérte Magyarországtól. Zaev még azt is hozzátette: kormánya azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki kárt okozott Macedónia állampolgárainak.

A macedón 1TV-nek a kormányfő később azt nyilatkozta, Macedónia kéri Gruevszki kiadatását, és reméli, hogy a magyar fél a Nikola Gruevszki ellen kiadott nemzetközi körözésnek megfelelően fog lépni. Csütörtök reggel macedón kezdeményezésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel.

Ugyancsak hétfőn Orbán Balázs államtitkár az ügy kapcsán azt mondta: Magyarország menedékjogi törvénye szerint a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben. A kormány azért tartja Nikola Gruevszkit különleges bánásmódot igénylő személynek, mert tíz évig miniszterelnöki tisztséget töltött be – magyarázta Orbán Balázs.

Az államtitkár ezzel indokolta, hogy a sajtó dezinformál, amikor arról ír, hogy Gruevszkinek a tranzitzónában lenne a helye. Az Index tájékoztatása szerint: bár az a szabály, amelyre az államtitkár hivatkozott, valóban létezik, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ezt nem alkalmazzák.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?