A CEU-ról tárgyalt Soros György és Sebastian Kurz

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap este hivatalában fogadta Soros Györgyöt, akivel a Közép-európai Egyetem átköltöztetéséről, külpolitikai kérdésekről és az Európai Unió sorsáról tárgyalt – mondta el Kurz egyik szóvivője.

Illetékesek szerint Kurz hangsúlyozta: Ausztria nyitott arra, hogy a CEU – amelynek magyarországi működése bizonytalanná vált – Budapestről Bécsbe költöztesse át székhelyét. Ezt a lehetőséget még az előző osztrák kormány ajánlotta fel, és a kancellár megerősítette, hogy a szabadság, illetve a tudomány támogatása jegyében Ausztria továbbra is fenntartja az ajánlatot.

A CEU akár már 2019 őszén megnyithatja kapuit az új helyszínen, a bécsi Otto-Wagner-Spital környékén.

Soros hétfőn tárgyal Heinz Fassmann osztrák oktatási miniszterrel a CEU ausztriai akkreditációjának technikai kérdéseiről – mondta el a tárcavezető egyik szóvivője. A folyamat lebonyolításáért felelős osztrák ügynökség azzal számol, hogy a következő hetekben benyújthatják az akkreditációs kérelmet.

Emellett Kurz és Soros megegyezett abban: mindenképpen el kell kerülni, hogy Nagy-Britannia kilépési megállapodás nélkül távozzon az Európai Unióból. A brexitet mindketten sajnálatos döntésnek nevezték.

A felek ugyanakkor a migráció kérdésében eltérő álláspontot képviseltek, Kurz azonban úgy látja: olyan emberekkel is beszélgetni kell, akikkel nem értünk egyet mindenben. Soros egyúttal köszönetét fejezte ki Ausztria nyugat-balkáni tevékenységéért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?