Készülnek a Willa hurrikán érkezésére Mexikónál

Mexikó csendes-óceáni partvidékéhez közelített helyi idő szerint hétfő éjjel a 4-es erősségű Willa hurrikán, luxusszállodákat, szörfölők által kedvelt strandokat és halászfalukat fenyegetve. Az ország déli részén korábban pusztító Vicente trópusi vihar okozta esőzések 12 ember halálát okozták.

A Willa szélerőssége, miután rövid ideig elérte a Saffir-Simpson skála szerinti 5-ös erősséget, kissé csökkent, de a hurrikánt kísérő szelek sebessége így is eléri az óránkénti 230 kilométert, továbbra is „rendkívül veszélyes”, „életveszélyes viharok, szél és esőzés” kísérhetik az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ szerint.

A szállodákban megkezdték az ablakok bedeszkázását, a hatóságok elkezdték a tenger és a lagúnák közötti városok lakosainak kimenekítését és az iskolák bezárását. „Rendkívüli helyzet” riasztást adtak ki Nayarit és Sinaloa államok 19 településén – közölte a belügyminisztérium.

Hivatalos adatok szerint eddig 7000-8000 lakos telepítettek ki az alacsonyan fekvő területekről, főként Sinaloa államban.

A hurrikán várhatóan a parttól 96 kilométerre fekvő Íslas Marías szigetcsoport felett vagy a közelében halad majd el, ahol egy természetvédelmi terület és egy börtön található, majd az előrejelzések szerint délután vagy az esti órákban a Mazatlán és San Blas között fekvő nyaralóhelyek irányába halad tovább.

Sinaloa és Nayarit állam hatóságai elrendelték a part menti iskolák bezárását és megkezdték ideiglenes menedékhelyek felállítását.

Mexikó déli és délnyugati részén a Vicente trópusi vihar veszített erősségéből és várhatóan rövidesen megszűnik, de a heves esőzések miatt veszélyes árvizek keletkeztek. Oaxaca állam hatóságai közölték, hogy hét felnőtt és öt gyermek vesztette életét az árvizekben és földcsuszamlásokban.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?