Trump óta erősen romlott az Egyesült Államok globális imázsa

Erősen gyengült az Amerikai Egyesült Államok pozitív imázsa a világon Donald Trump 2016-os megválasztása óta.

A Pew Research Center felmérése szerint – amely 25 országra terjedt ki – globálisan gyengült az USA pozitív képe, ez alól Izrael, Oroszország és Kenya kivétel. A válaszadók kevésbé tartják Donald Trumpot képesnek a vezetésre, mint Vlagyimir Putyin orosz vagy Hszi Csin-ping kínai elnököt.

Az USA-val szembeni bizalom már tavaly összeomlott, ez pedig így maradt idén is, különösen az ország szövetségesei körében. 

Kanadában például, amelynek miniszterelnökét, Justin Trudeau-t "tisztességtelennek és gyengének" nevezte Trump, a megkérdezettek 39 százaléka vélekedik pozitívan az Egyesült államokról, szemben az Obama-időszak 65 százalékával. Mexikóban 66-ról 32-re csökkent ugyanez a szám, és bár az Egyesült Királyságban 50 százalékos a bizalom, ez is 11 százalékkal alacsonyabb a 2016 előtt mértnél.

Ezzel szemben Oroszországban 26 százalékos a bizalom, ez pedig erős emelkedést jelent, hiszek Obama második mandátumának végén mindössze 15 százalékos volt.  Kenyában 7-ről egyenesen 70 százalékra ugrott a pozitív megítélése Amerikának, Izraelben pedig a számukra kedvező politikai döntések következtében 82 százalékos a támogatottsága az USA-nak. Magyarországon 63 százalék ítélte meg pozitívan az amerikai politikát, Románia sajnos nem került be a mért országok közé.

Merkel vezet

Globálisan mérve a megkérdezettek 50 százaléka pozitív véleménnyel bír, 43 negatívval – az Egyesült Államokról, Trump azonban nem áll jól: 27 százalék bízik abban, hogy jót tesz a külpolitikai kérdésekben. Putyin 30 százalékot kapott, 24-et pedig Hszi Csin-ping, míg Angela Merkel német kancellár jóval előttük járt a maga 52 százalékával, és Emmanuel Macron francia elnök is a 46 százalékkal.

A legtöbben Kína hatalmát látják erősödőben, Oroszország áll a második helyenm majd Németország és az USA.

A mérésekből az is kiderül, a jobboldali populista pártok támogatói inkább kedvelik Trumpot, ez pedig elsősorban a brit UKIP-re érvényes, ahol a potenciális szavazók 53 százaléka pozitívan vélekedik az amerikai elnökről.

Ugyanakkor kevés ország gondolja, hogy az Egyesült Államok figyelembe veszi az érdekeiket: Németországban például 50-ről 19 százalékra esett az így vélekedők aránya 2013 óta, Spanyolországban 18-ról 10-re, de Izraelben ellentétes a trend: 69-ről 86-ra nőtt az arány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?