Furcsa kéréssel megy Berlinbe a török elnök

Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok hálózatánal terrorszervezetté minősítésére szólította fel Berlint Recep Tayyip Erdoğan.

A török elnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap internetes felületén szerdán közzétett írásában tette ezt meg, egy nappal azelőtt, hogy négy év után, Frank-Walter Steinmeier német államfő meghívására, hivatalos állami látogatást tesz Németországban.

Ankara Gülent és mozgalmát okolja a 2016-os puccskísérletért. Berlin azonban korábban elutasította ezt a kérést, amit azzal indokolt, hogy több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a hálózatot – amelyet Törökországban FETÖ rövidítéssel terrorszervezetként tartanak számon – felvegyék a terrorista csoportok listájára. Erdoğan azonban leszögezte, Ankara elsősorban azt várja el Berlintől, hogy ismerje el, a FETÖ áll a puccskísérlet hátterében.

Berlin és Ankara viszonya az utóbbi években meglehetősen hullámzó, miután a török hatóságok a 2016. júliusi puccskísérlet után politikai okokból több német állampolgárt, köztük újságírókat is letartóztattak. 2017 tavaszán Erdoğan az államfői jogkör kiszélesítéséről döntő, április 16-i népszavazás előtt azt hangoztatta, hogy Berlin "náci gyakorlatot" követ, amiért megtiltja török politikusok kampányolását német városokban.

A kapcsolatokat idén júliusban tovább terhelte, hogy Mesut Özil török származású német labdarúgó az Erdoğannal való fotózkodását követő támadások miatt lemondott válogatottságáról. Ráadásul az UEFA éppen csütörtökön dönt arról, hogy Németországnak vagy Törökországnak adja a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezési jogát.

Erdoğan a német lap internetes oldalán megjelentetett írásában közölte azt is, hogy látogatásának célja kereskedelmi és gazdasági kapcsolataik erősítése, kiterjesztése. "Országaink jövője és prosperitása érdekében bővítsük közös érdekeinket és csökkentsük problémáinkat" – írta.

A török elnök csütörtök délután civil szervezetek képviselői, valamint Törökországban tevékenykedő német nagyvállalatok vezetői előtt szólal fel. Ez a találkozó is kiemelt jelentőségű, miután a török líra év eleje óta értékének csaknem negyven százalékát veszítette el a dollárral szemben.

Erdoğan egyik legismertebb németországi kritikusa, Cem Özdemir török származású német politikus, a Zöldek társelnöke nem volt elragadtatva az államfő látogatásától. "Pénz kell neki, és azt hiszi, Németországtól kap" – mondta. A török állami médiában gyakran démonizált Özdemir hozzátette: a látogatást ki kell használni arra, hogy felhívják a figyelmet, "hány ember is rohad a török börtönökben csak azért, mert nem értenek egyet Erdoğannal".

Kapcsolódók

Kimaradt?