„Rendkívül aggasztja” a romániai helyzet az EPP frakcióvezetőjét

Romániában nyomás nehezedik a független igazságszolgáltatásra – közölte szerdán videoüzenetben az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, Manfred Weber, miután tárgyalt Brüsszelben Viorica Dăncilă miniszterelnökkel.

"Rendkívül aggaszt a romániai helyzet" – közölte Twitteren az EP-képviselő a román kormányfővel tartott találkozója után. Manfred Weber nemrég jelentette be, hogy indul az Európai Néppárt úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért.

Ha ezt elnyeri, az EPP európai parlamenti választási győzelme esetén ő lehet az Európai Bizottság következő elnöke.

A videoüzenetben Weber hangsúlyozza, szerinte Romániában visszalépés a korrupció elleni küzdelem terén, nyomás nehezedik a független igazságszolgáltatásra.  „Láttam, hogy a nyáron Bukarestben a karhatalmi erők embereket vertek. Ez elfogadhatatlan. A korrupció elleni küzdelem nem luxus, hanem abszolút szükségszerűség annak érdekében, hogy megvédjük az állampolgárokat és a gazdaságot az állami visszaélésektől" - fogalmaz az EPP frakcióvezetője, hozzátéve, kérik a román kormányt, hogy "változtasson irányt".

Így kommunikált erről a kormány

A kormány közleménye szerint a megbeszélésen - amelyen Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter és Dan Nica EP-képviselő is részt vett - aktuális európai kérdésekről tárgyaltak, elsősorban annak kapcsán, hogy jövő év elejétől Románia veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A román miniszterelnök beszámolt az eddigi előkészületekről, és biztosította Webert arról, hogy a bukaresti hatóságok szorosan együtt fognak működni az EP-vel a sikeres elnökség érdekében.

A közlemény rámutat, a felek "nyílt véleménycserét folytattak a romániai helyzetről is", tekintettel arra, hogy az EP október elején esedékes ülésén a romániai jogállamiság helyzete is terítékre kerül. Viorica Dăncilă miniszterelnök biztosította beszélgetőpartnerét, hogy ő és az általa vezetett kormány minden közérdeklődésre számot tartó téma kapcsán készen áll a nyílt párbeszédre az európai intézmények képviselőivel - mutat rá a kabinet közleménye.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?