Elmenekült Bolíviából a Tóásó Elődöt vádló ügyész?

Bolíviában lemondott Tóásó Előd „terroristaügyének" ügyésze. Marcel Soza ellenzéki értesülések szerint elmenekült az országból – írta szerdán az mno.hu.soza

Az erdélyi származású Tóásó Előd bolíviai perének jó ismerője, Lukács Csaba újságíró (aki korábban a vádlottat is meglátogatta a börtönben) cikkében emlékeztet arra, hogy március elején La Pazban egy olyan hangfelvétel került nyilvánosságra a Tóásó-üggyel kapcsolatban, amelyben a vádat képviselő ügyész Marcel Soza kijelenti: politikai megrendelést hajt végre, a bizonyítékként szolgáló fegyvereket a hatóságok emberei vitték Rózsa-Flores szobájába, és azért nem lehet lezárni az ügyet, mert ha az igazság kiderül, a bolíviai elnök megbukik.

A hangfelvételt a nemrégiben Magyarországra is ellátogató bolíviai ellenzéki képviselő, Adrián Oliva és politikustársa, Carmen Gonzáles szenátor hozta nyilvánosságra. Az úgynevezett terroristaügy kulcsszereplője, Marcelo Soza először azt állította, hogy a felvétel hamis, most pedig lemondott. Az ügyész ellenzéki források szerint elmenekült az országból – korábban rendszeresen (három éven keresztül) azt nyilatkozta, hogy két-három hónapon belül ítélet születik és „a bűnösöket példásan megbüntetik".elod

A huszonnégy perces felvételen egyébként Soza elmeséli, hogy elvesztek az ügy anyagai (ezek egy részét Budapestről küldte vissza Tóásó családja, miután egy ismeretlen a feketepiacon megvásárolta és elküldte nekik – a szerk.), és arról is mesél, hogyan forgatták ki a pénzükből az ügy helyi gyanúsítottjait – mint ismeretes, összesen harmincnyolc ember ellen emeltek vádat.

A beszélgetésben felmerül a jelenlegi alelnök testvérének a neve is – Raúl García Linera lehetett az egész szervezője. „Raúl le fog bukni. Le fogja húzni az alelnököt, és belebukik" – mondja Soza a felvételen, majd így folytatja: „Azt mondta a minisztérium embere, hogy vigyázni kell, mert ha megdől a terroristaügy, Evo (Evo Morales államelnök – a szerk.) megbukik. A miniszterek és a tanácsadók elhallgatják a valóságot a zsarolási ügyben, így nem is tudja, mi folyik valójában. A miniszter tudja, hogy a Clavijo tette be bizonyítéknak a fegyvereket Rózsa szobájába, én minden adatot átadtam neki erről."

A per különben ezekben a napokban is folyik Santa Cruz városában. A bírónak csütörtökön kell döntenie a Tóásó Előd ügyvédje által benyújtott kérelemről, amelyben azt szorgalmazzák, hogy az eljárásbeli hibák és a bizonyítékok hiánya miatt szüntessék meg a nyilvánvalóan koncepciós ügyet.

Kimaradt?