Sebastian Kurz erőteljesen kritizálta Putyint

Agressziónak nevezte Oroszország donyec-medencei tevékenységét Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden Kijevben, Petro Porosenko ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

Az Interfax Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint az osztrák politikus felszólította Moszkvát, hogy térjen vissza a konfliktus tárgyalásos rendezéséhez, méghozzá a normandiai formátum (Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország) keretében.

"Még ha csekély is lesz az előrehaladás, akkor is folytatni kell, mert egyelőre az egyetlen formátum, amely létezik, és az egyetlen lehetőség a tárgyalások folytatására, arra, hogy majd valamikor békés megoldás szülessen" - fogalmazott a kancellár Hozzáfűzte, hogy aggodalmat keltő a jelenlegi helyzet a Donyec-medencében.

Moszkva azután jelentette be a normandiai formátumú tárgyalások befagyasztását, hogy múlt pénteken Donyeckben pokolgépes merényletben életét vesztette Olekszandr Zaharcsenko kelet-ukrajnai szakadár vezető.  "Én most nemcsak mint Ausztria kancellárja, hanem mint az Európai Tanács elnöke mondom, hogy nagyon pontos reakciót várunk az orosz agresszióra" - fogalmazott Kurz.

Előző nap vált ismertté, hogy az Európai Unió diplomáciai szinten már döntést hozott az orosz és krími személyekkel, illetve kelet-ukrajnai szakadárokkal szembeni büntetőintézkedések újabb félévvel történő meghosszabbításáról.   

Támogatják a szankciókat

Az osztrák  kancellár Kijevben  Petro Porosenko államfőn  kívül  találkozott  Vitalij Klicsko főpolgármesterrel is. Klicsko - hivatalának közleménye szerint - köszönetet mondott az osztrák kancellárnak Ukrajna európai integrációs törekvéseinek és az Oroszországgal szembeni szankciók támogatásáért. Kérte továbbá, hogy Bécs támogassa Kijevet és gyakoroljon nyomást Moszkvára az Oroszországban politikai okokból bebörtönzött ukránok szabadon bocsátásáért.

"Támogatjuk a szankciókat és folytatjuk a gazdasági nyomásgyakorlást Oroszországra, és igen,ismerjük a nevüket a politikai bebörtönzötteknek és ragaszkodunk a szabadon engedésükhöz" - idézte a főpolgármesteri hivatal az osztrák kancellár válaszát.

Kapcsolódók

Kimaradt?