A bevándorlók ellen tüntettek egy német városban

Rendkívüli rendőri készültség és a hatóságok által életbe léptetett szigorú forgalmi korlátozások, illetve útlezárások közepette mintegy ezer ember tüntetett a szászországi Chemnitzben csütörtök este a Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, szélsőjobboldali, becslések szerint 18 ezer támogatóval bíró bevándorlásellenes civil szervezet felhívására.

A rendőrség közlése szerint a csütörtök esti órákban a megmozdulás incidensek nélkül véget ért. A tartományi rendőrök támogatására rendőri erők érkeztek a szomszédos tartományokból, és erősítést küldött a szövetségi rendőrség is.

A városban azt követően szabadultak el az indulatok, hogy hétfő este a Pro Chemnitz szervezet felhívására csaknem 10 ezren vettek részt egy bevándorlásellenes, erőszakba torkollott tüntetésen, miközben a rendőrség alig 500 fővel igyekezett fenntartani a rendet. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és két rendőr.

A zavargások előzménye az volt, hogy vasárnapra virradóra a belvárosban leszúrtak egy 35 éves férfit, aki a kórházban meghalt. Az emberöléssel gyanúsított 22 éves szíriai és 23 éves iraki férfit röviddel a bűncselekmény után őrizetbe vették, és hétfőn előzetes letartóztatásba helyezték őket. Az erőszakos cselekményeket élesen elítélte Angela Merkel kancellár és Frank-Walter Steinmeier államfő is.

Michael Kretschmer szászországi tartományi miniszterelnök nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a tüntetésekre idegenellenes kommentárok, összeesküvés-elméletek és álhírek terjesztésével mozgósítottak az interneten. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hangsúlyozta, hogy az állam felveszi a harcot a szélsőségesekkel szemben.

A dpa német hírügynökség közölte: az interneten terjedő féligazságok a gyilkosság körülményeiről is hozzájárultak a hétfői bevándorlásellenes tüntetések kirobbanásához. Az egyik ilyen valótlan állítás az volt, hogy az áldozat egy nőt védelmezett, amikor megszúrták. A rendőrség ezt cáfolta, majd közölte, két csoport összeverekedett.

A késelés egyik gyanúsítottjának letartóztatási parancsát kiszivárogtatták a rendőrségről, ami ugyancsak feltüzelte a bevándorlásellenes tüntetőket. A dokumentumot a Pro Chemnitz honlapján és az ugyancsak bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki parlamenti párt honlapján is közzétették. A szászországi igazságügyi minisztérium tudatta, hogy a szivárogtatással gyanúsított rendőrt felfüggesztették. A német törvények alapján a letartóztatási parancs kiszivárogtatását akár egy év börtönbüntetéssel is sújthatják.

Kretschmer csütörtökön párbeszédet kezdeményezett a város polgáraival a Chemnitzben kialakult helyzet megvitatására. A tartományi miniszterelnök elítélte a német férfi vasárnapi meggyilkolását, de hangsúlyozta, hogy a történtek felderítése az igazságszolgáltatás, illetve a bíróságok feladata. A CDU helyi tartományi vezetője ugyanakkor élesen bírálta az idegenellenes támadásokat, és arra szólította fel a város polgárait, hogy a leghatározottabban lépjenek fel ezekkel szemben.

A tartományi kormányfő hangsúlyozta, hogy Németországban az együttélés alapja csakis a jogállamiság és a demokrácia lehet.

A chemnitzi megmozdulással párhuzamosan Berlinben ellentüntetést tartottak a túlnyomóan bevándorlók lakta Neukoelln kerületben, mintegy 5 ezer ember tiltakozott az erőszak és az idegengyűlölet ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?