A tiltakozások ellenére közel 200 bálnát öltek meg Japánban

A nemzetközi tiltakozás ellenére Japán 177 bálnát vadászott le a Csendes-óceán északnyugati részén a 2018-as pénzügyi évben.

A három hajóból álló flotta 43 csukabálnát és 134 tőkebálnát ölt le 98 napos vadászata alatt - közölte szerdán a japán Halászati Hivatal. Márciusban 333 csukabálna leölése után tértek haza a japán bálnavadászhajók a Déli-óceánról.

Ausztrália 2014-ben pert nyert Japán ellen: a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ítélete alapján a déli-óceáni japán bálnavadászprogramnak nincs tudományos célja, valamint elrendelte, hogy Tokió vessen véget a vadászatnak.

A bírósági döntés miatt Tokió kénytelen volt felhagyni a Déli-óceánon a bálnavadászattal egy évre. A 2016 márciusában végződő 2015-ös pénzügyi évben azonban újrakezdte, a kormány előzőleg nagyjából harmadára csökkentette a levadászni tervezett csukabálnák számát.

Japán hivatalosan 1987-ben állította le a kereskedelmi célú bálnavadászatot, miután csatlakozott a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) moratóriumához. A kutatási célú vadászatot azonban folytatta, ezért bírálói az IWC alapszabályának kijátszásával vádolják. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?