Papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataival találkozik a pápa

A katolikus egyházfő a katolikus családok világtalálkozójára érkezik az országba.

Ferenc pápa hétvégi írországi látogatása során találkozik a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak egy csoportjával is - közölte kedden Greg Burke szentszéki szóvivő. Az egyházfő a katolikus családok világtalálkozójára érkezik Írországba. Kétnapos útjának első, szombati napján egy dublini katedrálisban imádkozni fog az áldozatokért, és ott fog velük találkozni is.

Sokak szerint a pápára egyre nagyobb nyomás nehezedik a pedofil papok miatt, ezért a bűncselekményeiket eltussoló egyházi gyakorlatok elleni küzdelem fokozása fontos kérdéssé vált. Az ügy a pennsylvaniai főállamügyész múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése után került ismét a figyelem középpontjába. A beszámoló szerint az államban az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket több mint ezer áldozattal szemben.

A katolikus egyházfő hétfőn levelet intézett a katolikus papsághoz és a hívőkhöz, amelyben bűnbánatra szólított fel a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt. Ferenc pápa a levélben hangsúlyozta: a papi pedofília áldozatainak panasza túl sokáig nem talált meghallgatásra, el lett titkolva vagy el lett hallgattatva, ezért bűnbánatra szólította fel az egyház minden tagját.

Kapcsolódók

Kimaradt?