Venezuelai bevándorlókra támadtak a helyiek egy brazil határvárosban

Venezuelai bevándorlókra támadtak szombaton helyiek Pacaraima brazil határvárosban, mert azt feltételezték, hogy megtámadtak, kiraboltak és leszúrtak egy helyi boltost.

A helyiek eleinte békésen tiltakoztak, de hamarosan gyújtogatni kezdtek, és házi készítésű robbanószerkezetekkel támadtak a venezuelaiakra. Az O Globo brazil hírportál beszámolója szerint a városban élő mintegy kétezer venezuelai nagy részét visszaüldözték a hazájába, hátramaradt holmijukat pedig felgyújtották. Pacaraima polgármestere szerint az erőszakban három ember sérült meg a rendőrök gumilövedékeitől.A tiltakozás egyik szervezője a G1 brazil hírportálnak azzal büszkélkedett, hogy kiűzték a venezuelaiakat.

Idén már mintegy 17 ezer venezuelai keresett menedéket Brazíliában a hazájában évek óta tartó politikai, társadalmi és gazdasági válság miatt. Többségük Pacaraimánál lépte át a határt, majd onnan utaznak tovább Roraima állam központjába, Boa Vistába és más brazil nagyvárosokba.

A történtek után Venezuela felszólította Brazíliát, hogy védje meg a náluk élő venezuelaiakat. A venezuelai külügyminiszter aggodalmát fejezte ki brazil kollégájának az erőszak és a bevándorlók tömeges elűzése miatt, mert – fogalmazott – ez sérti a nemzetközi jogot.

Kapcsolódók

Kimaradt?