Brácsaduó koncert a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban

Brácsával a nagyvilágban címmel az Antal Sándor és Christian Naș brácsaművészek alkotta duó koncertjére kerül sor 2016. május 19-én, csütörtökön, 19 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által az NKA támogatásával szervezett erdélyi turné keretében a Brnói Filharmonikus Zenekar brácsaszólam-vezetője és a Stuttgart-i Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja különleges műsort kínál a minőségi zenét szerető közönségnek.

A projekt a minőségi zenét szerető közönségnek egy különleges műsort kínál. A két nemzetközi szintű szólista Leclair, Wieniawski, Hindemith zenei gyöngyszemei és virtuóz darabjai mellett, bemutatnak olyan magyar és román zeneszerzők által, eredetileg erre a két hangszerre írott műveket is, amelyeket még nem volt alkalma hallani a romániai közönségnek. Ezek a darabok romániai ősbemutatók, egyúttal új oldaláról is megmutatva a brácsa változatos és érdekes hangszínbeli és technikai lehetőségeit. A kolozsvári születésű Christian Naș a híres, Stuttgart-i Rádió Szimfonikus Zenekar tagja, a csíkszeredai születésű Antal Sándor pedig a Brno-i Filharmonikus Zenekar brácsa-szólamvezetője. Mindkét művész a világ számos pontján fellépett már különböző zenekarok illetve együttesek tagjaként. Barátságuk és együttműködésük egy sikeres koncert után kezdődött, amit két brácsás felállásban a SoNoRo Nemzetközi Kamarazene Fesztiválon adtak. Christian Naș és Antal Sándor egy elbűvölő utazásra hívja a közönséget a brácsa világába. Ennek az utazásnak van nevelési töltete is, aminek segítségével jobban bevonható a közönség a művek megértésének, élvezetének folyamatába.

A művészekről:

Christian Naș Kolozsváron született. Tanulmányait a helyi Zeneakadémián végezte. Nikolaus Harnoncourt karmester ajánlására ösztöndíjat kapott, hogy Ausztriában, a grazi Konzervatóriumban folytassa tanulmányait. 1997-ben a grazi Szimfonikus Zenekar szólóbrácsása lett. 1999-ben pedig sikeres felvételt nyert a stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarába. Kamarazenészként rendszeres résztvevője különböző fesztiváloknak Németországban, Ausztriában, Japánban, Romániában, amelyek között megemlíthetjük a Chiemgauer Musikfrühling, Kulturwald, Boswiler Sommer vagy SoNoRo fesztiválokat. Első CD-je a „Songs and Dances of Life” a Humanitas Multimedia kiadónál és a Solo – Musica München lemezkiadónál jelent meg.

Antal Sándor Csíkszeredában született. Művészi karrierjét a nagyváradi Filharmónia tagjaként kezdte el. A kolozsvári Zeneakadémián diplomázott, majd a grazi Zeneművészeti Egyetemen folytatta magiszteri tanulmányait. A fiatal muzsikus zenei világát meghatározóan befolyásolták Kurtág György, Robert Levin, Erdélyi Csaba, Marius Ungureanu, Schiffer Ervin, Haffner Eszter, Răzvan Popovici, Roland Daugareil és Herbert Kefer, általuk olyan összetett művésszé válva, aki zenekari muzsikusként, kamarazenészként és népzenészként is, egyaránt megállja a helyét. 2008 és 2015 között a híres „Philarmonie der Nationen” zenekar tagja volt Németországban. 2015 szeptemberétől pedig a csehországi Brno Philarmonie szólóbrácsása.

Kimaradt?