Lezárult a jelentkezés, megvan a bukaresti Magyar Zene Fesztivál programja

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében május 9-12. között 12. alkalommal sorra kerülő Magyar Zene Fesztivál első szakaszán a zsűri 20 versenyzőt (14 versenyszám) juttatott döntőbe – közölte portálunkkal Kósa András László, az Intézet igazgatója.

Mivel idén Bartók-emlékév van, a versenyen számos Bartók-mű csendül fel: I. Rapszódia zongorára, Zongoraszonáta sz. 80, op. 14-es szvit zongorára, Scherzo, I. Rapszódia hegedűre és zongorára, Csodálatos mandarin – szvit.

„Kiváló alkalom arra, hogy a közönség plusz információhoz jusson az egyetemes zeneirodalom e kiváló magyar egyéniségéről”, teszi hozzá az intézmény vezetője.

A versenyzők 20-25 perces programjában Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Farkas Ferenc, Dávid Gyula, Hidas Ferenc művek is megszólalnak. Az idei kiadás fellépőinek zöme zongorista, akikhez énekesek, hegedűsök csatlakoznak, illetve egy-egy fuvolás és trombitás, és a Magyar Zene Fesztivál történetében, első alkalommal egy fagottos.

A zenekedvelő közönségnek lehetősége nyílik az intézet karácsonyi koncertjére „visszatapsolni” kedvencét. Az első három helyezett jutalma ugyanis koncertlehetőség a Balassi Intézet hálózatához tartozó intézetekben: a Római Magyar Akadémián és a Párizsi Magyar Intézetben, illetve a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A hétfő esti megnyitó alkalmával Érdi Tamás, Prima Primissima díjas zongoraművész Andra Demidovval, a fesztivál tavalyi kiadásának egyik első díjasával előadja Franz Schubert négykezes f-moll fantáziáját, amelyet a zeneszerző tanítványának, Galántai Eszterházy Karolinának dedikált.

A záróünnepségre május 12-én, csütörtökön kerül sor a Cantacuzino Palota Aulájában, ahol – a díjazottak mellett – Vida Mónika Ruth Fischer Annie-díjas zongoraművész is fellép.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?