Tömeges leépítésre készül a Román Posta

Az állami vállalat a változó fogyasztói szokások, az erős konkurencia és a digitalizáció miatt hajtja végre a karcsúsítást.

Az adminisztratív és vezetői munkakörben dolgozó alkalmazottainak legkevesebb 21 százalékától fog megválni a Román Posta. Horia Grigorescu, az állami tulajdonban levő vállalat vezérigazgatója átiratban utasította valamennyi osztály- és részlegvezetőt, hogy február 26-ig végezzék el a szükséges elemzést, s írásban jelezzék, mely posztokat kívánják megszüntetni.

A vezérigazgató szerint a karcsúsításra azért van szükség, mivel egyre kisebb az érdeklődés a Román Posta szolgáltatásai iránt, a levelezést ugyanis kiszorítja az elektronikus kommunikáció, a gyorspostai szolgáltatások, a csomagkézbesítés és a pénzügyi szolgáltatások terén pedig nagyon nagy a konkurencia.

Az átiratban Horia Grigorescu a koronavírus-járvány miatt megváltozott fogyasztói szokásokra is hivatkozik, melyek a postát hátrányosan érintették. A vállalatnál folyamatban van az adminisztratív tevékenység digitalizálása, ami miatt szintén kevesebb munkatársra lesz szükség.

A Román Postának jelenleg hozzávetőleg 23 ezer dolgozója van. Hogy ezek közül hányan dolgoznak adminisztratív munkakörben, azt a vállalat mostanáig nem hozta nyilvánosságra. A cégnek az elmúlt években nem voltak súlyos gazdasági-pénzügyi problémái a 2016 és 2019 közti időszakban nyereséges volt.

2019-ben 1,27 milliárd lejes árbevétele volt, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban, s 24 millió lej nyereséget termelt. Azt, hogy a járvány hogy befolyásolta az üzletmenetet, nem tudni, a tavalyi év adatai még nem ismertek.

(Nyitókép: postaromana.ro)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?