Pénteken mutatják be és december 1-jén kerül forgalomba a 20 lejes bankjegy

A Román Nemzeti Bank (BNR) 20 lej értékű bankjeget hoz forgalomba, amely a Románia hősnőjének tartott Ecaterina Teodoroiu első világháborús áldozatot ábrázolja. Ez lesz az első olyan romániai bankjegy, amelyen egy nő képe szerepel.

A bankjegyet pénteken mutatja be a nyilvánosságnak Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke. Ez az első olyan forgalomképes bankjegy Romániában, amelyen egy női személyiség képe jelenik meg. A nemzeti bank szerint ez fontos a közvéleménynek, a kezdeményezés széles társadalmi támogatottságra talált. Ecaterina Teodoroiu bankjegyen történő megjelenítése példája a nemek közötti egyenlőtlenség megszilárdításának, valamint erősíti a nők történelmi és társadalmi szerepét – jelentette be a BNR.

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank elnöke pénteken mutatja be a 20 lejes bankjegyet | Fotó: Agerpres

A bankjegy előoldalán Ecaterina Teodoroiu portréja, születésének és halálának ideje (1894–1917), valamint egy csokor aranysáfrány jelenik meg. A háttér központi részén a Román Cserkészszövetség jelvénye lesz látható. A 20 lejes hátoldala ábrázolja a győzelem szárnyas alakját, a Mărășești mauzóleum képét, valamint egy liliomszálat.

A hamisítás elleni védelem érdekében a bankjegy számos biztonsági elemet tartalmaz, ezek közül néhány szabad szemmel is látható, de vannak olyanok, amelyeket csak a pénzintézetek vagy bankok alkalmazottai azonosíthatnak. A 20 lejes bankjegy a Román Nemzeti Bank bukaresti, illetve Kolozs, Konstanca, Dolj, Iași és Temes megyei kirendeltségein keresztül kerül forgalomba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?