Nehézkesen haladnak a tárgyalások a koalícióban az idei költségvetésről

Politikai források szerint várhatóan csak a jövő héten sikerül véglegesíteni az idei költségvetés tervezetét, mert döcögősen haladnak a tárgyalások róla a koalícióban – számolt be szerdán a Digi24.

A legnagyobb problémát a pénzhiány jelenti, ami nem teszi lehetővé, hogy a kormányzó pártok mindegyikének elvárásai teljesülhessenek. Ugyanakkor a költségvetési hiány idén nem haladhatja meg a 7,2 százalékot.

A három koalíciós párt vezetői kedden Klaus Iohannis államfő jelenlétében is tartottak egy tárgyalási fordulót a büdzsé tervezetéről. Csak abban volt egyezség, hogy csökkenteni kell a kiadásokat és növelni az államkassza bevételeit, de ennek módozatait még nem találták meg a felek.

A költségvetés minisztériumok közötti szétosztásáról is vita van, illetve arról is, hogy mennyi jusson a fejlesztési tárcán keresztül a helyi önkormányzatoknak. A Digi24 értesülései szerint a Nemzeti Liberális Párt főként az általa vezetett munkaügyi minisztérium számára szeretne megkapni azt az összeget, amiből fedezni lehet a gyermeknevelési pótlék 20 százalékos, illetve a nyugdíjak 14 százalékos emelését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Vita van arról is a koalícióban, hogy mekkora legyen az idei nyugdíjemelés. A miniszterelnök legszívesebben befagyasztaná ebben az évben az idősek juttatásait, míg a PNL az inflációval megegyező emelést szeretne. Az RMDSZ egy 8-10 százalékos nyugdíjemelést támogatna.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?