Meghosszabbította a kormány a hitelmoratóriumot

Március 15-ig lehet kérvényezni a bankoknál a fizetési kötelezettségek maximum 9 hónappal történő elhalasztását.

Idén is érvényben marad a hitelmoratórium, vagyis ismét igényelni lehet a banki hitelek törlesztőrészletei, kamatai és illetékei fizetésének elhalasztását, tájékoztatott a Pénzügyminisztérium. Az intézkedés haszonélvezői azok a magánszemélyek és cégek, melyeknek anyagi helyzetét hátrányosan érintette a koronavírus járvány.

Az érintettek március 15-ig kell az erre vonatkozó kézzel írott vagy digitális kérvényt eljuttassák a bankhoz, mely felé tartozásuk van. A kedvezményezettek körébe azok tartoznak, akik március 30-val bezárólag vettek fel banki kölcsönt. A hitel kifutási ideje későbbi annál a dátumnál, melyen az adós a fizetési kötelezettségek felfüggesztését kéri. Nincsenek fizetési elmaradásai addig az időpontig, amikor a befizetések felfüggesztését igényli.

Az adós legkevesebb egy, s legtöbb kilenc hónapra kérheti a törlesztési kötelezettség felfüggesztését. Ilyen irányú kérést egyetlen alkalommal lehet benyújtani március 15-ig.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Magánszemélyek akkor folyamodhatnak a könnyítésért, ha kényszerszabadságra küldték őket, vagy egy családtagjukat, illetve ha valaki a családból elvesztette a munkáját a koronavírus miatt. A bércsökkenés, a koronavírus fertőzés és a karanténkötelezettség szintén jogalapot biztosít a hitelmoratórium igénybe vételéhez.

A cégek akkor kérhetik a hitelmoratórium alkalmazását, ha az igénylés előtti három hónapban a bevételeik minimum 25 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A bankok attól számítva, hogy megkapták az igénylést maximum 15 napon belül kell közöljék a kérelmezővel, hogy jóváhagyták-e azt.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?