Magyarország elsőként építette ki a Via Carpatia közúti folyosó rá eső részét

Az M30 Miskolcról északra tartó szakaszának átadásával Magyarország elsőként építette ki a Via Carpatia közép-európai közúti folyosó összes rá eső elemét. Romániának még van mit dolgoznia az útszakaszok megépítésén.

A gyorsforgalmi korridor Litvániától Görögországig hét országot fűz fel, a Balti-, az Égei- és a Fekete-tenger kikötői között teremti meg a régióból hiányzó észak-déli összeköttetést. A folyosó utolsó magyarországi eleme került a helyére azzal, hogy őszre teljes hosszban elkészült az M3-tól Miskolcon át a szlovák határig tartó M30-as sztrádaszakasz. Magyarország öt évvel megelőzte a Via Carpatia kiépítésének 2026-os határidejét. Az eredményeket Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára közölte a tárca tegnapi közleményében – írja az Index portál.Fotó: Wikipedia

A Magyarországon Miskolcot és Debrecent érintő Via Carpatia Romániába Nagyváradnál lépne be, majd Aradon és Temesváron áthaladva Lugosnál kettéválna. Az egyik útvonal Nagyszeben, Pitești és Bukarest érintésével Konstancáig vezetne, a másik pedig Calafatnál lépné át a román-bolgár határt.

Romániának még van mit dolgoznia azon utak és autópályák építésén, amelyekre szükség van a folyosó létrehozásához. Az országban a következő úthálózatokat, sztrádaszakaszokat kell még kiépíteni és befejezni:

A11: Bors – Nagyvárad – Arad

A1: Lugos – Déva (Marzsina és Holgya települések közötti alagút megépítése)

A6: Lugos – Szörényvár – Calafat

A1: Nagyszeben – Pitești

A0: bukaresti autópálya-körgyűrű

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?