Idén 6,6 százalék körüli költségvetési hiány várható

A CFA Románia legfrissebb jelentésében 6,6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal és 6,9 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2021-ben.

A befektetési szakértőket tömörítő szervezet havonta készít felmérést a pénzügyi elemzők körében Románia gazdaságának egy éves távlatairól. Pénteki közleményük szerint a válaszadóik 4,11 százalékos inflációt és 53 százalékos GDP-arányos államadósságot jósolnak 12 hónap múlva.

A megkérdezett elemzők 93 százaléka szerint a lej gyengülni fog az euróval szemben a jelenlegi értékéhez képest a következő 12 hónapban, a szakértők fél év múlva átlagban 4,9829 lejes, egy év múlva 5,0445 lejes euró-árfolyammal számolnak.

A felmérés szerint ugyanakkor júliusban az előző hónaphoz képest 1,7 ponttal csökkent, 74,5 ponton állt a 0-tól 100-ig terjedő skálán a román gazdasággal szembeni bizalom indexe. A mutatónak két összetevője van, az egyik a jelenlegi gazdasági helyzetet tükrözi, míg a másik a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásokat. A bizalom indexének csökkenését az utóbbi mutató csökkenése vonta maga után.

(Nyitókép forrása: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?