banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Hatnapos munkahetet vezetnének be Oroszországban

A kezdeményező „hazafiak” többek között arra hivatkoznak, hogy a nepáliak is heti hat napot dolgoznak, írja a Világgazdaság.

Hatnapos munkahetet vezetnének be Oroszországban egy „hazafias” vállalkozásokat és üzleteket csoportosító szervezet javaslatára. A tervezet már a munkaügyi minisztérium előtt van, Anton Kotjakov tárcavezető is véleményezi hamarosan. Oroszországban óriási problémákat okoz a munkaerőhiány.Fotó: Facebook/FlagShop

Az Izvesztyija című orosz lap értesülései szerint a tervezetre azért van szükség, mert bár az orosz gazdaság nem omlott össze a szankciók hatására, sőt, 2014 óta az ötödik legnagyobb gazdasággá nőtte ki magát globálisan, a növekedési ütem fenntartásához további áldozatokra van szükség. Az egyik ilyen lenne a hatnapos munkahét. 

Ennek hatására az ottani gazdaság sokkal ellenállóbb lehetne a beadvány előterjesztői szerint és megfelelhetne Vlagyimir Putyin által februárban bejelentett technológiai és ipari fejlődésnek is. 

Az Izvesztyija szerint a beadványt azzal is indokolták, hogy a második világháború alatt rengeteg üzemnél bevezették a hat-, sőt a hétnapos munkahetet is. Később ezt hat napra és napi hét órára módosították, majd 1967-től él a jelenleg elfogadott ötnapos, napi nyolcórás munkaidő. 

A tervezetet alkotók többek között ázsiai példákat hoztak, Nepálban és Iránban is megszokott a hatnapos munkahét, ahogy Belgiumban és Törökországban is elfogadott, hogy akár 48 órát is dolgozhatnak a munkavállalók. 

Érdekesség, de márciusban épp ellenkező tervet adott be a kereskedelmi szakszervezet: szerintük rövidebb munkahéttel jobban megvédhetők lennének a munkahelyek.

Az Izvesztyija egyébként valótlanságot állít, Oroszország nemhogy a világ ötödik legnagyobb gazdasága lenne, de a tavalyi GDP alapján a Top 10-be sem fér be. Az Európai Unió két legnagyobb gazdasága lóhosszal veri az oroszt, a francia GDP másfélszerese az orosznak, a német pedig több mint duplája.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?