banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Háromszéken több millió lejjel igazították ki a beruházások árát

Fotó: Kocsis B. JánosKovászna megye tanácsa hétfőn azonnali, rendkívüli tanácsülést tartott ugyanis sürgősen módosítani kellett több fontos közberuházás szerződésben foglalt árát.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök emlékeztetett, hogy az építkezési anyagok árának kiigazítására egy kormányrendelet ad lehetőséget és a Fejlesztési Minisztérium által megszabott határidő október 5-én, kedden jár le.

Tamás Sándor rámutatott: a közberuházások esetében évek telnek el a tervezéstől a megvalósításig. Sok beruházás kivitelezése veszélybe került amiatt, hogy az elmúlt időszakban rohamosan drágult az alapanyagok ára, de a kivitelezők költségeinek emelkedéséhez hozzájárult az is, hogy növekedtek az építőipari bérezések. Erre a helyzetre nyújt megoldást a Cseke Attila fejlesztési miniszter javaslatára elfogadott kormányhatározat, amely szerint az önkormányzatok fontos közberuházások esetében kiigazíthatják az évekkel ezelőtt meghatározott árakat.

Kovászna Megye Tanácsa a Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti megyei út javítását az Országos Településfejlesztési Terv keretéből finanszírozza és a hétfőn elfogadott árkiigazítás szerint az eredetileg megszabott költségvetést 27,9 millió lejről 31,5 millió lejre emelték, amiből a háromszéki önkormányzat hozzájárulása 560 ezer lej. Hasonlóképpen 3,3 millió lejről 4,45 millió lejre nőtt a Maksa-Sepsibesenyő közötti megyei út és az azon található híd felújítási munkálatok költsége, így a beruházás összértéke eléri az 5,1 millió lejt, mutatott rá Tamás Sándor. Hozzátette: Európai Uniós pályázatból zajlik a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának korszerűsítése és bővítése. A hétfőn elfogadott határozat szerint a meglévő kivitelezési szerződés esetében a hátralevő kifizetések 668 ezer lejjel emelkednek, ezzel a beruházás végső összértéke megközelíti 5,7 millió lejt. A Kovászna megyei önkormányzat képviselői hétfőn jóváhagyták azt a határozatot is, amellyel a kormány sürgősségi alapjából kapott 45 ezer lejt az Uzon és Bikfalva közötti útszakasz javítására fordítják.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?