Ennyivel növelné meg a kormány a jövedelmek alsó határát

A bruttó minimálbér 2230 lejről 2300 lejre való emelését tervezi a kormány 2021-től.

Florin Cîţu miniszterelnök és Raluca Turcan munkaügyi miniszter a bruttó minimálbér emeléséről tárgyalt hétfőn az országos érdekegyeztető tanács képviselőivel. A kormányfő szerint a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek érveit, valamint a jelenlegi gazdasági-társadalmi körülményeket figyelembe véve döntenek a minimálbér emelésének mértékéről.

A kabinet Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben a szakszervezetek képviselői a minimálbér 2400 lejre való emelését kérték a hétfői egyeztetésen, míg a munkáltatói szervezetek képviselői a minimálbér jelenlegi szinten való befagyasztását követelték a 2021-es év első hónapjaira, azzal érvelve, hogy számos gazdasági ágazat rendkívül nehéz helyzetbe került a járvány előidézte válság miatt.

Mindezen szempontokat figyelembe véve a kormány az infláció mértékénél nagyobb összeggel, 70 lejjel tervezi emelni a bruttó minimálbért, amely így 2230 lejről 2300 lejre nőne – áll a bejegyzésben, amelyből az is kiderül, hogy az erről szóló határozatot szerdai ülésén fogadja majd el a kabinet.

A hétfői megbeszélésen egyezség született arról is, hogy jövő év első felében a kormány és a társadalmi partnerek – a stabilitás és a kiszámíthatóság érdekében – megállapodásban rögzítik a minimálbér-emelés mechanizmusát a következő négy évre vonatkozóan.

(A nyitóképen Raluca Turcan és Florin Cîțu | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?