Az uniós tagállamok közül Romániában volt a legmagasabb az éves infláció januárban

Januárban a tavaly decemberi 3,4 százalékról 3,1 százalékra csökkent az infláció az Európai Unióban; a romániai infláció kétszerese volt az uniós átlagnak – derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön közzétett adataiból.

Az Agerpres szerint a tagállamok közül januárban Romániában (7,3 százalék), Észtországban (5 százalék) és Horvátországban (4,8 százalék) volt a legmagasabb az infláció, a legalacsonyabb pedig Dániában és Olaszországban (egyaránt 0,9 százalék), valamint Lettországban, Litvániában és Finnországban (1,1 százalék).

Tavaly decemberhez viszonyítva januárban 15 tagországban csökkent az infláció, egy országban stagnált, 11 tagállamban – beleértve Romániát is – nőtt.

Fotó: Pixabay

Az eurózónában 2,8 százalékra mérséklődött az éves infláció az idei első hónapban az egy hónappal korábban jegyzett 2,9 százalékról. Az energia és az élelmiszerek nélkül számolt fogyasztói árindex, a maginfláció 3,6 százalékra lassult a decemberi 3,9 százalékról. Az alkoholos és dohánytermékek kizárásával számolt mutató 3,4 százalékról 3,3 százalékra csökkent. A monetáris politikájának kidolgozásakor az Európai Központi Bank a maginflációt veszi alapul.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) nemrég közölt adatai szerint a decemberi 6,61 százalékról januárban 7,41 százalékra nőtt az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 5,64, a nem élelmiszer jellegű termékek 7,36 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 10,91 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A Román Nemzeti Bank (BNR) legutóbbi jelentésében lefelé módosította az idei inflációs előrejelzését, és 2024 végére a tavaly novemberben prognosztizált 4,8 százalék helyett 4,7 százalékos inflációra számít. 2025-re 3,5 százalékos inflációt vetített előre a BNR.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?