Adóamnesztia: saját cégeinek kedvezne az állam

A 25 legnagyobb adós között 19 állami vállalat van, melyek 7,5 milliárd lej értékű társadalombiztosítási hátralékot halmoztak fel.

Adóamnesztiát fontolgat a kormány, azt azonban, hogy ez pontosan miben is állna, egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondása szerint valószínűleg elengednék a büntetőkamatokat vagy legalább azok egy részét, ha egy vállalat törleszti az állammal szembeni adósságait.

Az adóhatóság által összeállított, az 500 legnagyobb adóst tartalmazó listából kiderül, hogy az adóamnesztiával az állam elsősorban a saját vállalatainak kedvezne, az ezek által be nem fizetett társadalombiztosítási hozzájárulás ugyanis csillagászati összegre rúg.

Az adósok császára a megmaradt Zsil-völgyi és olténiai szénbányákat igazgató Complexul Energetic Hunedoara Rt. Az állami mamutvállalatnak 4,16 milliárd lejt kellene befizetnie a nyugdíjalapba, ami, ha megtörténne, azonnal közel negyedével csökkentené az idei társadalombiztosítási deficitet. A szégyenlistán az állami vasúttársaságé a második hely. Ez három céggel szerepel a lajstromban, összesített adósságállományuk 812 millió lej. Az első 25 pozíció legtöbbjét bányászati vállalatok foglalják el.

A krajovai székhelyű, a bányák bezárására és konzerválására szakosodott részvénytársaságnak sikerült a CFR-nél is nagyobb összegű, 941 millió lejes adósságot felhalmoznia. A TOP 25-ben további hat bányavállalat szerepel, ezek 802 millió lej társadalombiztosítási hozzájárulást kellene hogy befizessenek. Az állami tulajdonú bányavállalatok teljes adósságállománya 5,9 milliárd lejt, hozzávetőleg 1,25 milliárd eurót tesz ki.

Van, ami behajthatatlan

A repülőgépgyártással, illetve –javítással foglalkozó Romaero Rt.-nek szintén sikerült beverekednie magát a legnagyobb adósok közé, 183 millió lejjel. Iași városa két önkormányzati tulajdonban levő céggel is képviselteti magát, a közszállítási vállalatnak 125 millió, a hőerőműnek pedig 120 millió lej adóssága van. A brassói hőerőművet működtető részvénytársaság szintén tekintélyes összegű, 74,2 millió lejes tartozást hozott össze.

A cégek és a magánszemélyek összesen 98 milliárd lejjel tartoznak a társadalombiztosításnak. Ezen összeg jelentős része behajthatatlan, az adós cégek ugyanis csődbe mentek. Darius Vâlcov, a kormányfő tanácsadója a közelmúltban 90 százalékra becsülte a behajthatatlan követelések arányát.

Az ellenzék nem támogatja az adóamnesztiát, arra hivatkozva, hogy az az adócsalókat támogatja, előnyös helyzetbe hozza őket a becsületes adófizetőkkel szemben. Cristian Pârvan, a Piarom vállalkozói érdekképviselet elnöke nem utasítja el feltétlenül az adóamnesztiát, de hangsúlyozza, hogy a rendelet kritériumrendszere kifogástalan és maximálisan átlátható kell hogy legyen. Eugen Teodorivici azzal indokolja az adóamnesztia szükségességét, hogy nélküle néhány éven belül több ezer embernek munkát adó állami vállalatokat kellene bezárni, mivel az Európai Unió tiltja, hogy az állam cégeket finanszírozzon.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?