A közszférában kétszer olyan gyorsan nőnek a fizetések, mint a magánszektorban

A jelenlegi romániai bérstruktúra kísértetiesen emlékeztet a 2008-as gazdasági válság kitörésekor fennállóra. Akkor ez a drasztikus megszorítások egyik oka volt.

Egyre jobban lemaradnak a versenyszféra bérei a közalkalmazottak fizetései mögött. Az Országos Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint május végén az országos nettó átlagbér 2704 lej volt, 9 lejjel kevesebb, mint egy hónappal korábban, ellenben 14,4 százalékkal magasabb a 2017. májusi szintnél.

A mélyebb elemzés ugyanakkor roppant kedvezőtlen állapotról árulkodik, mivel a magánszektor lényegesen lemaradt az állami szféra mögött. Előbbiben a nettó átlagfizetés mindössze 2555 lej volt, kevesebb az országos átlagnál. A közalkalmazottak átlagbére ellenben tekintélyes summa, 3376 lej.

Az állami alkalmazottak már tavaly májusban is jobban kerestek, mint a magáncégek munkatársai, az elmúlt egy évben azonban nagyon szétnyílt az olló, mivel előbbiek jövedelme átlagosan 24,4 százalékkal nőtt. A magánszektorban dolgozók bére lényegesen kisebb mértékben, 11,7 százalékkal emelkedett.

Az orvosok bére nőtt a legnagyobb mértékben

A legnagyobb arányú 32,6 százalékos bérfejlesztés az egészségügyi dolgozókat boldogította, míg a pedagógusok 20,1, a közigazgatási káderek pedig 17,5 százalékkal több pénzt vittek haza átlagban idén májusban, mint egy évvel korábban. A versenyszférában a pénzügyesek bére emelkedett leginkább, 28 százalékkal, az építőiparban 16, az informatikai- és telekommunikációs ágazatban 14,4, a vendéglátóiparban 13 nőttek a fizetések.

Az ipar egészében 10,4 százalékkal lettek nagyobbak a jövedelmek, a szállításban 8, a kereskedelemben pedig 7,8 százalékkal. Romániában jelenleg közel 5 millió munkavállaló van, ezek közül 1,2 milliónak az állam a kenyéradója.

Nagyon nagy lett a költségvetési hiány

Annak ellenére, hogy az átlagbér május végén 14,4 százalékkal nagyobb volt, az egy évvel korábbi értéknél, a reálértéke csupán 8,5 százalékkal nőtt. Ennek oka az infláció, melynek egyik fő gerjesztője, a róka fogta csuka mintájára, a bérek rohamos ütemű növekedése. A közalkalmazotti fizetések látványos növekedése az alapvető oka a költségvetési hiány megugrásának is. Május végén a deficit 8,14 milliárd lej volt, közel négyszer annyi, mint egy évvel korábban.

„Az öthónapos költségvetési hiány nagyon nagy, amit alapvetően a kiadások növekedése okoz. A bevételek, ha nem is sokkal, de elmaradnak a tervezettektől, ellenben a kiadások növekedésének a dinamikája eltúlzott. Ha nem hoznak megfelelő intézkedéseket, akkor az éves költségvetési hiány jóval meg fogja haladni a kitűzött 3 százalékot” – nyilatkozta Ionuț Dumitru, a Költségvetési Tanács elnöke, aki jelenleg 3,5-3,6 százalékos deficitet tart valószínűnek.

Kísért a múlt?

A jelenlegi helyzet kísértetiesen emlékeztet a 2008-as gazdasági válság kitörésekor fennálló helyzetre. Akkor az országos nettó átlagbér 1335 lej volt, a közalkalmazottak azonban ennél lényegesen többet, 1700 lejt, a magáncégek alkalmazottai pedig kevesebbet, 1271 lejt kerestek. A krízis beálltát követően aztán a kormány durva megszorításokat volt kénytelen alkalmazni, többek között 25 százalékkal visszavágta az állami alkalmazottak bérét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?