Restitúció: különadóval sújtanák az ingatlanspekulánsokat

Nyolcvanöt százalékos adót vetne ki a kormány azokra a spekulánsokra, akik felvásárolják az államosított ingatlanok tulajdonosaitól vagy örököseitől az épület vagy telek tulajdonjogát, és így próbálnak jelentős profitra szert tenni az ingatlanpiacon – közölte a miniszterelnök.

Victor Ponta ezt néhány órával a szerdai kormányülés előtt nyilatkozta, amelyen ismét terítékre kerül a restitúciós törvénytervezet. A jogszabályt a kormány első olvasatban már múlt szerdán megvitatta.sed

A különadó bevetésével a miniszterelnök azt vádat próbálja kivédeni, hogy a kormány restitúciós tervezete az ingatlanspekulánsoknak kedvez. Markó Attila RMDSZ-es képviselő korábban a jogszabályról a maszol.ro-nak elmondta: egy újabb ingatlanmaffiának ad hatalmas nagy mozgásteret.

„Az ingatlanpiaci betyárok nekiállnak felvásárolni az emberek pontjait, amelyeket összeadva már komoly területeket vásárolhatnak. Ez a jelenség nem a belterületek, hanem a termőföldek, az erdők piacán jelentkezhet" – magyarázta az RMDSZ restitúciós törvénytervezetének kidolgozója.

Kimaradt?