Peti András: nem csúszik sokat a marosvásárhelyi repülőtér átadása

Június 16-án még nem száll fel ugyan a Wizz Air első járata a felújított marosvásárhelyi repülőtérről, az utasforgalom beindítása azonban mindössze néhány napot csúszik – közölte Peti András.

A repülőtér igazgatóját arról kérdezte hétfőn a Marosvásárhelyi Rádió, hogy mikor nyitja meg újra kapuit az utasok előtt a légi kikötő. Peti András konkrét dátumot nem tudott még mondani, de leszögezte: szó sincs arról, hogy halasztanák a repülőtér átadását.

Az igazgató elmondta, a kifutópálya munkálatainak 90 százaléka már megvalósult, az átadás-átvétel június 18-án kezdődik. Ezután szükség lesz egy megyei tanácsi határozatra, amellyel visszakerül a létesítmény ügykezelése a repülőtérhez. Ha ez megtörtént, a Román Polgári Légi Közlekedési Hatóság ellenőrzéseket tart, és ha mindent rendben talál, kibocsátja a működési engedélyt. A hatóság többek között a kifutópálya állóképességét teszteli, ez határozza majd meg ugyanis, hogy milyen kapacitású repülőgépek befogadására alkalmas a reptér – magyarázta az igazgató.

Peti András a Wizz Air és repülőtér partnersége bizonyítékának tekinti, hogy a légitársaság korábban bejelentette: június 16-án felszáll az első járatuk Marosvásárhelyről. Az igazgató szerint ez nem egy szokványos eljárás. „Általában a légitársaságok megvárják, hogy egy repülőtér üzemképes legyen, s csak a következő évre ütemezik az első járataikat. Mi elkerültük azt, hogy az első Wizz Air-járatra fél évet vagy egy évet kelljen várni” – magyarázta.

Peti elmondta, a Marosvásárhelyre június 16-tól beütemezett Wizz Air-járatok Kolozsvárról indulnak, így az utasok nem veszítik el a jegyeiket.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?