Ingyen telkeket igényelhetnek a sepsiszentgyörgyi fiatalok

Beépíthető, ingyen telket és tíz évig adókedvezményt kaphatnak azok a fiatal sepsiszentgyörgyi értelmiségiek, akik már a városban élnek, de nem rendelkeznek saját telekkel vagy lakással, illetve azok is, akik a háromszéki megyeszékhelyről származtak el, de szeretnének hazaköltözni. 

A sepsiszentgyörgyi városháza újra meghirdette a Gyere haza programot, amellyel a 18 és 35 év közti sepsiszentgyörgyi lakcímmel rendelkező értelmiségieknek biztosítanak egyenként legkevesebb 300 négyzetméteres telket a város Sugásfürdő fele vezető kijáratánál a Borvíz utcában. Az út mentén lévő önkormányzati tulajdonban lévő területen 36 beépíthető telket kínálnak értelmiségi fiataloknak, de arra is van lehetőség, hogy ha valaki nagyobb telket szeretne, annak bérbe adnak területet az ingyenes mellett. 

A pályázat elbírálási kritériumai szerint az egyetemet végzett, mesterivel, illetve doktorival rendelkező fiatalokat részesítik előnyben. 

A városháza tájékoztatása szerint az igénylőknek a ház felépítéséhez szükséges összeg csupán 10 százalékával kell rendelkeznie a szerződés megkötésének idején, erről banki kivonatot kell mutatniuk. Ugyanakkor vállalniuk kell, hogy a szerződés aláírásától számítva egy éven belül elkezdik, és három év alatt be is fejezik az építkezést. Tíz év elteltével pedig lehetőségük lesz megvásárolni a területet az önkormányzattól. 

Az érdeklődők május 31-ig nyújthatják be igénylésüket a sepsiszentgyörgyi városháza ügyfélfogadó irodájában, a lehetőségről bővebben az önkormányzat oldalán tájékozódhatnak. 

2008-ban indult a program

Sepsiszentgyörgy országos szinten úttörőnek számított a fiatalok hazacsábítása, illetve otthon tartása tekintetében, hiszen 2008-ban hirdette meg első ízben a Gyere haza programot. Igaz ugyan, hogy ez az éppen akkor kirobbant gazdasági világválság és a banki hitelezés megtorpanása miatt nem működött a kezdeti terveknek megfelelően. 

Az első évben közel 200 fiatal nyújtott be igénylést az ingyen telekre, de szinte mindannyian vissza is léptek, mivel egyrészt nem kaptak hitelt, másrészt szigorúak voltak az önkormányzat elvárásai is az önrészre vonatkozóan. Ezt tapasztalva a sepsiszentgyörgyi önkormányzat könnyített a feltételeken, most mindössze tíz százalékos előleg meglétét kell igazolni. Az önkormányzat területén eddig mindössze 7 családi ház épült meg, ebből négyet a városháza épített meg és szolgálati lakásként adott oda sepsiszentgyörgyi értelmiségieknek. 

Kimaradt?