Vállalkozáskeltetőket indítanak négy Hargita megyei városban

Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Székelykeresztúron is egy-egy, kezdő vállalkozásoknak helyet adó inkubátorházat hoznának létre a helyi önkormányzatok és Hargita Megye Tanácsának támogatásából.

A csíki, udvarhelyi és keresztúri létesítmény támogatásáról tegnapi soron kívüli tanácsülésén döntött a megyei önkormányzat, a gyergyói vállalkozáskeltető finanszírozásáról várhatóan a következő testületi ülésen határoznak.

Munkahelyeket teremtenek

Az inkubátorházak létrehozásához szükséges összeg felét európai uniós pályázatból remélik megszerezni, a fennmaradó ötven százalékos összeg kifizetését pedig a megyei tanács és az érintett városvezetés vállalta magára.

A székelyudvarhelyi új inkubátorházra 6,3 millió lej önrészt különítenek el az önkormányzatok, itt irodaépületet és üzemcsarnokot is építenek. Az új helyszínen főként kreatív kézműves mesterségeket űző 17 vállalkozás kapna helyet, amelyek a remények szerint mintegy 100 embernek biztosítanának munkahelyet. Az udvarhelyi inkubátorház az egyetlen a négy közül, amelynek esetében nem a megyei tanács, hanem a városvezetés bonyolítja le a projektet.  

A székelykeresztúri vállalkozáskeltető 4,7 millió lejes beruházás lesz, textil- és bőripari termékeket állítanak majd elő, 16 céget fogadnának be, amelyek első körben 36 embernek adnának munkát.  

Hosszas huzavona volt Csíkszeredában a helyszín miatt

Csíkszeredában az egykori zsögödi étterem épületét választották ki a létrejövő inkubátorház helyszínéül. A döntés egyébként hosszas huzavona után született meg, az eredeti tervek szerint ugyanis is város központjában, a Petőfi utcában található egyik legszebb épületet, az egykori Vigadót majd Hargita mozit újították volna fel ebből a célból. Az elképzelést áthúzta az a tény, hogy az épület még évekig az országos mozivállalat tulajdonában lesz, így a város nem tudott, mit kezdeni vele, és kénytelen volt egy másik helyszínt keresni, így esett a választásuk a zsögödfördői volt étteremre.

Csíkszereda önkormányzati képviselői testülete péntek reggeli soron kívüli tanácsülésén már el is fogadott az inkubátorház létrehozásával kapcsolatban két határozatot: együttműködési megállapodást kötöttek a megyei tanáccsal, hogy közösen támogatják a vállalkozáskeltető létrehozását, illetve elfogadták a finanszírozási projekthez szükséges összegek elkülönítését.

A csíkszeredai inkubátorházban 35 kreatív ipari vállalkozás kezdené el a tevékenységét, és egyelőre 35 munkahely létrejöttét remélik tőle. Az egykori étteremnek 1400 négyzetméter hasznos felülete van, és közel 4,2 millió lejbe kerül az átalakítása.

„A tanácshatározat értelmében átadtuk az épületet Hargita Megye Tanácsának ügykezelésébe, neki joga és kötelessége, hogy támogassa az inkubátorház létrejöttét és fenntartását. A város öt év után kapja vissza az épületet” – tájékoztatott a pénteki városi tanácsülés után Füleki Zoltán alpolgármester.

A fejlesztési régió térfelén van a labda

Az hogy a megyei és a városi önkormányzatok megszavazták a vállalkozáskeltetők támogatását, még nem jelenti egyértelműen azt, hogy azok létre is jönnek. Mind a négy esetben az elindításukhoz szükséges összeget uniós pályázati forrásokból biztosítanák.

A tanácshatározatokra azért volt szükség, hogy a pályázati iratcsomóhoz csatolhassák, amelyet május végéig kell benyújtaniuk a gyulafehérvári Központi Fejlesztési Régióhoz elbírálásra.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?