Románia csaknem 90 tonna virágot importál évente

Romániában egyik rekord a másik után dől meg, ami a virágimportot illeti: csak 2016-ban a külföldről behozott virágmennyiség 88 325 tonnát tett ki, miközben az export 50-szer kevesebb volt - derült ki a mezőgazdasági minisztérium adataiból.

Ezek szerint 2014 és 2016 között az a virágimport értéke 75 millióról, 97 millió euróra nőtt, miközben az export 2,9 millió eurós szinten maradt. Ugyanakkor, a védett területen történő virágtermelés felére csökkent: míg 2013-ban 117 hektáron termeltek virágot, ez a szám 52 hektárra csökkent. A világtermelés gyakorlatilag 12 (Ilfov, Fehér, Dâmboviţa, Máramaros, Prahova, Maros, Dolj, Giurgiu, Călăraşi, Szatmár, Bákó és Iaşi) megyében zajlik.

A legnagyobb beszállító Hollandia, amely világszinten is vezető helyet foglal el ezen a területen. Az ország területe ötször, a mezőgazdasági területe hatszor kisebb, mint Romániának, de a több évtizedes hagyomány és innováció túllépi ezeket a korlátokat.

A világ legnagyobb virág exportőre évente 4,32 milliárd tulipánhagymát termel, ezeknek 80 százalékát exportálja, ugyanakkor az európai piacon megjelenő 1 800 féle új növényből 65 százalékát Hollandiában termelik. A tulipánok mellett Hollandiából leginkább rózsát, szegfűt, orchideát és krizantémot hoznak Romániába.

Kimaradt?