Péntek reggeltől nominális üzemmódba lépett a cernavodai atomerőmű kettes blokkja

Csütörtökről péntekre virradóan visszakapcsolták az országos energetikai hálózatra a cernavodai atomerőmű kettes blokkját, amely péntek reggelre elérte nominális teljesítményét - tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a Nuclearelectrica pénteki közleménye.

A kettes blokk csütörtök reggel automatikusan levált a rendszerről, miután beindult az erőmű klasszikus oldalán lévő turbina kapcsolójának védelmi rendszere.

A meghibásodás az elektromos hálózatban következett be, nem a reaktor nukleáris részében, és nem jelent veszélyt sem a személyzetre, sem a lakosságra, sem a környezetre - mutatott rá az intézmény csütörtöki közleménye.

Ebben a Nuclearelectrica azt is hangsúlyozza: az incidensnek nincs köze ahhoz, hogy vasárnap 55 százalékra csökkentették a kettes blokk teljesítményét, hogy kicseréljék az egyik kondenzszivattyú csapágyát. Rendszerhiba miatt szintén vasárnap ellenőrzött körülmények között leállították az egyes blokkot is. Utóbbit kedden kapcsolták vissza az országos energetikai hálózatra, a kettes blokk pedig már hétfőn elérte a nominális teljesítményt.

Az incidenseket követően Viorica Dăncilă kormányfő ellenőrzést rendelt el a cernavodai atomerőműnél.

A cernavodai atomerőmű két blokkja egyenként 700 MW teljesítményű, és az ország elektromos energiaszükségletének 20%-át biztosítják. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?