Kolozsváron járt a világ egyik legbefolyásosabb közgazdásza

Kolozsváron és Bukarestben járt Jeffrey D. Sachs amerikai professzor. A világ egyik legbefolyásosabb közgazdásza a központi, helyi intézmények, valamint az egyetemi és az üzleti szféra képviselőivel találkozott, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen pedig díszdoktori címet vett át.

Jeffrey D. Sachs a kormány Fenntartható Fejlődési Főosztályának meghívására tartózkodott pénteken és szombaton Romániában. A közgazdász és a főosztály koordinátora, Borbély László találkozott Eugen Orlando Teodorovici pénzügyminiszterrel. A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy stabil, fenntartható fejlődést támogató politikákat kell alkalmazni az energiafelhasználás és új technológiák terén.

Egy közös sajtóértekezleten Jeffrey Sachs és Borbély László külön kihangsúlyozta az Agenda 2030 fenntartható fejlődési keretstratégia gyakorlatba ültetésének, a civil szervezetek, vállalatok és közintézmények, valamint az Európai Unió tagállamai közötti szoros együttműködés fontosságát. A felek megerősítették az innováció szerepét,   valamint a román társadalom paradigmaváltásának szükségességét.

"A 2030 Agenda célja a globális gazdasági rendszer kiépítése az új technológiák és a megújuló energiaforrások alkalmazásával, illetve a szegénység csökkentése. A következő időszak nagyon fontos a fenntartható fejlődési keretrendszer gyakorlatba ültetése szempontjából és Románia fontos szerepet tölthet be regionális szinten", mondta a sajtóértekezleten az amerikai közgazdász.

Borbély László kifejtette: a fenntartható fejlődés nagyon fontos Románia számára és idővel az ország be tudja bizonyítani, hogy valóban törekszik e folyamat megvalósítására. „Meggyőződésem, hogy a tartós fejlődés Románia prioritását képezi a jövő évben, amikor félévre átveszi az Európai Unió Tanácsának elnökségét” – jelentette ki az RMDSZ politikusa.

A kétnapos romániai látogatása során Jeffrey Sachs és Borbély László több megbeszélést folytatott a központi, helyi intézmények, az üzleti szféra és a civil társadalom képviselőivel, valamint a bukaresti Közgazdasági Akadémia és a kolozsvári a Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karának tanáraival és egyetemistáival.

Pénteken a BBTE-n Jeffrey Sachs közgazdászt Doctor Honoris Causa címmel tűntették ki az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzéseinek végrehajtásában, valamint  a világ gyengén fejlett országaiban pusztító szegénység és éhezés leküzdéséért tett erőfeszítésekben betöltött szerepéért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?