Kínában és Japánban is isznak Küküllő-menti borokat

Bár az idehaza megtermelt bor javát a Regát adja, a legnagyobb romániai bortermelő erdélyi, a legnagyobb exportőr pedig bánsági.

Immár harmadik éve erdélyi pincészet Románia legnagyobb bortermelője. A Zsidve kft. tavalyi árbevétele 34 millió euró volt, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezzel az eredménnyel a Küküllő-menti bortermelő vállalat megelőzte a Cotnari-t, a bánsági Cramele Recaș Rt.-t, a Murfatlart és Vincon Vranceát.

Korábban, hosszú időn át a dobrudzsai Murfatlar és a moldvai Cotnari voltak az ország legnagyobb bortermelői, az utóbbi években azonban a Fehér megyei pincészet lendületesebben fejlődött. Tavaly a felsőkategóriás borok húzták leginkább felfelé a cég forgalmát, ezekből 30 százalékkal értékesítettek többet, mint 2016-ban. Az idei évre a vállalat még nagyobb arányú, 15 százalékos növekedéssel számol, az exportot pedig 20 százalékkal tornáznák fel, nyilatkozta a közelmúltban Cristian Șaitariu vezérigazgató.

2017-ben a pincészet termelésének 3 százaléka került exportra, a zsidvei borok 13 országba jutottak el: Kínába, Japánba, az Egyesült Államokba, Mexikóba, Kanadába, Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba, Németországba, Belgiumba, Hollandiába, Lengyelországba és Nagy-Britanniába. Idén további négy piacra szeretnének betörni: Indiába, Hong-Kongba, Indonéziába és Szingapúrba.

Keveset exportálunk

A hazai bortermelés zömét havasalföldi, olténiai és moldvai pincészetek adják, a tíz legnagyobb termelő közül csak kettő erdélyi. A tágabb értelemben vett Erdélyben hat borvidék van: a szatmári, az érmelléki, az arad-hegyaljai, a bánsági, a szászlekencei és a Küküllő-menti. Románia a világ 13. legnagyobb bortermelője, az Európai Unión belül pedig a hatodik, ám a nemzetközi borkereskedelemben jelentéktelen tényező.

A hazai termelésnek mindössze 5 százaléka kerül kivitelre, miközben Spanyolország, Portugália vagy Olaszország esetében ez az arány 40-50 százalék körül mozog. A romániai borok legfontosabb piacai Nagy-Britannia, ahová a kivitel közel 20 százaléka irányul, Németország, Spanyolország és Kína. A tavalyi kivitel adatai egyelőre nem ismertek, 2016-ban 12,8 millió liter bort exportáltunk, 22,6 millió euró értékben

Hogy ez mennyire kevés, azt jól példázza a Romániánál lényegesen kisebb Moldvai Köztársaság exportja, mely ugyanabban az évben 67 millió palackot tett ki, 103 millió dollár értékben. A legjelentősebb hazai borexportőr a Cramele Recaș. A temesrékási pincészet termelésének mintegy harmada kerül külföldre, ami tavalyelőtt 6 millió palackot jelentett.

A szakemberek szerint a hazai borok világpiaci jelenléte elsősorban azért ennyire diszkrét, mivel nincs országos szinten összehangolt és az állam által anyagilag támogatott nemzetközi marketing. Néhány nagy borkombinát népszerűsíti a termékeit külföldön, ám a pincészetek többsége viszonylag kicsi, nemigen költenek nemzetközi marketingre.

Kapcsolódók

Kimaradt?