Félezer gazdát támogat a magyar kormány a Maros-Mezőségben

A Maros-Mezőségi Gazdaságfejlesztési Program keretében összesen 521 gazda írt alá szerződést mintegy 1,5 milliárd forint értékben pénteken, a marosvásárhelyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem koronkai kampuszában. A magyar kormány által biztosított támogatást a gazdák mezőgazdasági eszközökre, területek telekkönyvezésére, eszközök és állatok vásárlására fordíthatják.

A sikeres pályázók a befektetéseik 25 százalékát önerőből kell állják, a magyar kormány támogatása a többi 75 százalékot jelenti. A Sapientia marosvásárhelyi karának nagy amfiteátruma péntek délelőtt megtelt azokkal a gazdákkal, kis- és középvállalkozókkal, akik sikeresen pályáztak a meghirdetett támogatásra.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, a program lebonyolítója köszönetet mondott a támogatóknak, a gazdáknak, a magyar kormánynak, mindazoknak, akik részt vettek a megvalósításban.

Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke hangsúlyozta, ez csupán egy kezdet az együttműködés területén, ami a jövőben is folytatódhat . „Nagy öröm, hogy a határon túli gazdákra, kisvállalkozókra gondolt a magyar kormány, hogy így támogatja a mindennapi megélhetőségüket” – mondta.

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a program sikeréhez többek között a pályázók hite és a román kormány támogatása is szükséges volt. Fontosnak tartotta annak a pozitív fogadtatásnak a fenntartását, amellyel a román kormány viszonyult a programhoz. Külön köszönetet mondott Liviu Dragneának, a kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, akiről elmondta, támogatása nélkül a program nem juthatott volna el a mostani szakaszáig.

„Két éve elkezdtünk azon gondolkodni Mónikával, hogy mit tehetnénk az itt élő gazdálkodók, kisvállalkozók érdekében, és októberben hirdettük meg a projektet, ami íme elérkezett a szerződések aláírásához” – összegzett az államtitkár.

Az ünnepi köszöntők után a jelen levő sikeres pályázók aláírták a szerződéseket. A Maszol érdeklődésére Kozma Mónika elmondta, a meghirdetett pályázat gyakorlatilag magába foglalta a Dédától Marosludasig terjedő falvakat, volt egy lista azokkal a településekkel, ahonnan lehetett pályázni. Közel hatszázan jelentkeztek, ebből 521 pályázat felelt meg a kritériumoknak. A román nemzetiségű pályázók aránya 8–10 százalék körüli volt.

A szerződést aláírók közül Bözödi Sándor marosfelfalui méhész érdeklődésünkre beszámolt arról, hogy mekkora segítséget jelent számára és családja számára ez a támogatás. Elmondta, 1979 óta foglalkozik méhészettel, amiből a család apraja-nagyja kiveszi a részét.  „A lányom az akácfaerdőben tette meg az első lépéseit, születésétől kezdve vittük magunkkal, és nagyon korán bekapcsolódott ő is a tevékenységbe” – magyarázta. Hozzátette, az összegből méhkaptárakat és méhanyákat vásárol. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?