Újabb egymillió lejt szánnak a rosszul felújított Kálvária-dombra Nagyváradon

Miután uniós forrásból három esztendeje átépítették és rendbe tették a nagyváradi Kálvária-dombot – vagy a tetején lévő épület alakja után elnevezett és mai közismertebb nevén a Gombát –, tervezési és kivitelezési hibák sorozata miatt fölcsuszamlás következett be, amely tönkretette az egész beruházást. A domboldalt azóta sem sikerült újjáépíteni, és a váradi önkormányzatnak az uniós támogatás egy részét is vissza kellett fizetnie. Eközben a városháza pereskedni kezdett a kivitelezővel, és saját költségvetésből 2,2 millió lejt már elköltött a helyreállításra, most pedig újabb egymilliót különített el erre a célra.

A Kálvária-domb déli-délnyugati oldala a váradiak kedvenc pihenőhelye évtizedek óta. Itt sétányok, lépcsősorok vezettek fel a 180 méterrel magasabban fekvő dombtetőre, ahonnan mesés panoráma nyílik a bihari megyeszékhelyre. Az övezet rendben tartására korábban nem sok figyelmet fordítottak, ezért elkerülhetetlenné vált a rendbetétele.

A helyi önkormányzat a magyarországi Körösszegapátival közösen pályázott a Magyar-Román Határ Menti Együttműködési Programban, sikerült a Gomba-feljáró felújítására 1,72 millió euró támogatást elnyerni. 2015 elején kezdték el a domboldal helyreállítását. Ezzel egyidejűleg az 1,8 hektáros parkot 3,9 hektárosra bővítették, miután az önkormányzat megegyezett a görögkatolikus egyházzal, amelynek tulajdonában volt a szomszédos telek.

A kivitelezési határidőt többször is kitolták, végül a pályázatban megszabott elszámolási határidő 2015. december 31. volt, a kivitelezéssel megbízott cég, az Abed Nego Com Kft. pedig gőzerővel dolgozott, hogy befejezhesse a munkát. A kibővített parkot december 29-én adták át. Az önkormányzat részéről a beruházást felügyelő alpolgármester (aki a Szent László tér átalakítását is koordinálta), Mircea Mălan nyilvánosan is megköszönte az építő cég „minőségi és gyors munkáját”.

A váradiak és az ide érkező turisták előszeretettel látogatták a helyet, ahol több kilátót, nyári színpadot és egy éttermet is építettek a már meglévő Gomba szomszédságában. A park alulról, a Bunyitay liget (ma Brătianu park) felől csak gyalogosan, a vasúti sínek és az idő közben megépített gyorsforgalmi út fölött átívelő hídon, személygépkocsival pedig csak hátulról a Kálvária utcán közelíthető meg. Népszerű volt a park, sokan úgy tartották, hogy a városvezetőségnek ez az egyik legfontosabb és leglátványosabb projektje.

Nem sokáig tartott az öröm

2016 ősze a szokásosnál csapadékosabb volt, november 12-ére pedig lehullott az első hó is. Az átázott talaj miatt a domboldalon jelentős földcsuszamlás következett be, amely mintegy 5500 négyzetméteren teljesen tönkretette a sétányokat, a kilátókat, a teljes közműrendszert és a növényzet jelentős részét.

A tavalyi év eleje azzal telt el, hogy az önkormányzat hibáztatta a kivitelezőt, ez meg az önkormányzatot, mondván, ők azt a tervet valósították meg, amelyet megkaptak a városházától. A műszaki felülvizsgálatra temesvári építészfelügyelők és elismert szakmabeliek érkeztek Nagyváradra megállapítani, mi okozhatta a földcsuszamlást. Alapos kutakodás és a helyszíni felmérések után elmondták, hogy mind a tervezés, mind a kivitelezés során számos hibát vétettek.

A helyhatóság visszatartotta az építkezéssel megbízott cég letétbe helyezett garanciapénzét, és azt követelte, hogy a kivitelező a saját költségen állítsa helyre a Kálvária-dombot. A vállalat azonban ebbe nem ment bele, így bíróságra vitték az ügyet, melyben ítélet még nem született.

Újabb egymillió lej

Tavaly összesen 2,2 millió lejt különített el két részletben a váradi tanács a terület stabilizálásának költségeire. A domboldalba hatalmas betoncölöpöket öntöttek, másutt pedig a további földcsuszamlást megelőzendő beton védőfalakat építettek. Az eredeti tervek szerint nyár végére kellett volna ezzel elkészülniük, de végül csak decemberben fejezték be – tudatta megkeresésünkre Anca Grama, a nagyváradi városháza szóvivője, aki hozzátette, az elvégzett munka műszaki átvétele jelenleg is tart. A domboldal stabilizálása eddig 1,6 millió lejbe került.

A 2018-as költségvetésből újabb egymillió lejt szán a városvezetőség a park rendezésére, ebből a pénzből várhatóan be is fejezik majd a munkát. A szóvivőtől megtudtuk, ebben az esztendőben a területrendezés maradt hátra, a sétányok, kilátók és a közműrendszer újjáépítése.

Anca Grama kérdésünkre elmondta, a városi tanácsnak vissza kellett fizetnie a pályáztatónak a műszaki tervek elkészítésére kiutalt 12 307 eurót. Mindezt azzal a feltétellel, hogy újjáépíttetik a Gombát, egyéb lehetőség híján pedig ez kizárólag önköltségen valósítható meg. 

Kapcsolódók

Kimaradt?