Szolgálatba álltak az első erdélyi elektromos taxik

Arad volt az úttörő, de már Kolozsváron is működik a levegőt egyáltalán nem szennyező személyszállító gépjármű. Ki is próbáltuk a kincses város egyetlen elektromos taxiját.

Lehet, hogy hónapokkal később, a sajtóból értesültem volna róla, mifelénk is van már elektromos meghajtású taxi, ha akkor este sikerül kinyitnom a hátsó ajtót. De a nyitókar nem volt a megszokott helyén, s tanácstalanul álltam a jármű mellett, mígnem a vezető megszánt s kiszólt, hogy az ajtó jobb felső sarkánál találom.

„Nem találkoztam még ezzel a típussal” – magyaráztam a bizonyítványomat, mire a taxis megnyugtatott, hogy nem is csoda, ritka a 40 ezer eurós taxi. Látva csodálkozásomat, felvilágosított, hogy elektromos autóban ülök, a Renault Zoe modelljében. Elmondása szerint jelenleg övé az egyetlen taxiként működő elektromos meghajtású jármű a Kolozsváron, az elmúlt év őszén vásárolta.

Az autónak 40 ezer euró az alapára, ám az állami szubvenciónak köszönhetően ebből a vásárlónak csak 30 ezer eurót kell kifizetnie. Még ez is borsos ár, amit azonban kompenzál a gépkocsi minimális üzemeltetési költsége. A kolozsvári elektromos taxit gazdája a Mărăști-negyedi Kauflandnál szokta feltölteni, ahol a szolgáltatás egyelőre ingyenes. Ha odahaza dugja be az autó kábelét a konnektorba, egy feltöltés hozzávetőleg 15 lejbe kerül, ami igen baráti összeg.

„Korábban egy Logannal dolgoztam, s havi 1000 eurót költöttem üzemanyagra. Most ezt a pénzt a törlesztőlészletre költöm, de legalább tudom, hogy nem szennyezem a város levegőjét” – magyarázza a környezetbarát taxi tulajdonosa. Elmondása szerint a gyártó 400 km-es hatótávolságot garantál egyszeri teljes feltöltés esetén, ami a valóságban inkább 300 km, de ez sem rossz. Az elektromos autónak ráadásul nem csak a károsanyag kibocsátása nulla, de a zajszennyezése is minimális.

Kolozsváron jelenleg hét elektromos töltőállomás működik, s az idei év folyamán minimum további hármat adnak majd át. Kettőt a polgármesteri hivatal mögötti parkolóházban alakítanak ki, egyet pedig a főtéri parkolóban, valamennyit az önkormányzat költségére. A kormány által tavaly elfogadott fejlesztési stratégia értelmében 2020-ra 6000 elektromos töltőállomás kellene hogy legyen az országban. Arra, hogy ez megvalósul, valószínűleg a környezetvédelmi minisztérium illetékesei sem mernének nagy összegben fogadni, mivel jelenleg száznál alig valamivel több ilyen működik.

A környezetbarát taxik városa?

A szavak szintjén Kolozsvár élenjár Romániában a környezetbarát taxizás tekintetében. A Kolozsvári Taxisok Szakszervezete 2014-ben állt elő azzal az ötlettel, hogy az ágazat valamennyi cége tömörüljön egy ernyőszervezetben, s tekintélyes összegű banki hitelből vásároljanak hibrid-, valamint elektromos meghajtású járműveket.

A dicséretes kezdeményezésből azóta sem lett semmi, mint ahogy egyelőre távoli álom az a terv is, hogy hozzanak létre egy diszpécserszolgálatot kizárólag elektromos autók számára. Az első erdélyi elektromos taxik Aradon álltak üzembe az elmúlt év elején. Az öt környezetbarát járművet a Verbiță Taxi üzemelteti, 150 ezer euróért vásárolták a gépkocsikat. Az elektromos taxik Aradon és Kolozsváron is ugyanakkora tarifával dolgoznak, mint hagyományos meghajtású társaik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?