Döntött szerdai ülésén a kormány: szigorodik a KRESZ

Többek között a közlekedési kihágások és bűncselekmények körüli joghézagokat pótló törvénymódosító tervezeteket fogadott el szerdai ülésén a kormány. A jogszabályok a parlament elé kerülnek.

A kormány büntető törvénykönyv és a büntető-eljárási törvénykönyv több cikkelyét módosította. Az egyik módosítás szerint bűncselekménynek számítana egy rendszámtábla nélküli vagy hamis rendszámtáblával ellátott traktor közlekedése a közutakon, és traktor jogosítvány nélkül történő vezetése 1-től 5 évig terjedő börtönbüntetést vonna maga után.

Mint ismert, korábban nagy visszhangot váltott ki a legfelsőbb bíróságnak az az ítélete, miszerint nem minősül bűncselekménynek a traktorok jogosítvány nélküli vezetése. Ez a bírósági határozat azért született, mert nem volt egyértelmű, hogy a mezőgazdasági vagy erdészeti célra használt traktor a gépjárművek kategóriájába sorolható-e.

Szintén a javasolt módosítások között szerepel, hogy 1-től 5 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal sújtsák azt a sofőrt, aki testi sértést vagy halált eredményező közúti baleset okozása után, de még a biológiai mintavétel előtt alkoholt vagy kábítószert fogyaszt. Ezzel elejét akarják venni annak, hogy a gépjárművezető azzal védekezzen: csak a baleset után ivott szeszes italt.

Kapcsolódók

Kimaradt?