Ez történik az étkezési jegyekkel január elseje után

Nagyon sok romániai alkalmazott elesik az étkezési utalványoktól a magánszférában az adótörvénykönyv január elsejei módosítása után – nyilatkozták a Digi24 által megszólaltatott adótanácsadók.

Ennek oka, hogy a kormány tevei szerint jövőre az egymillió euró alatti üzleti forgalmú cégek ezentúl a 16 százalékos nyereségadó helyett 1 százalékos bevétel alapú forgalmi adót fizetnek. Ez az intézkedés a pénzügyminiszter szerint 450 ezer vállalkozást érint.

Az 500 ezer euró és egymillió euró közötti forgalmú cégek eddig nyereségadót fizettek, de leírhatták az adójukból az úgynevezett szociális költségeket. Ilyen jellegű költség az étkezési utalványok folyósítása is az alkalmazottaknak. Ezek a kiadások azonban január elsejétől már nem írhatók le az adóból, mert a munkaadó már a bevétele alapján adózik. Így semmilyen ösztönzést nem érez arra, hogy étkezési utalványokkal pótolja ki az alkalmazottai fizetését.

A fentiek a magánszférában dolgozókra vonatkoznak. A közalkalmazottak az egységes bértörvény szerint nem étkezési utalványt, hanem két minimálbérrel egyenértékű étkezési pótlékot kapnak az egész évre leosztva január elsejétől. Az Edenred.ro szerint jelenleg 2,5 millió alkalmazott kap étkezési utalványt.

Kapcsolódók

Kimaradt?