Elfogadta a szenátus a adóügyi szabálysértések megelőzését célzó törvénytervezetet

Első házként elfogadta kedden a szenátus azt a törvénytervezetet, amely a cégek szabálysértéseinek megelőzését célozza. Ilan Laufer üzleti környezetért felelős miniszter indoklása szerint a törvény barátságosabbá és működőképesebbé fogja tenni a légkört a hazai vállalkozások körében. 

Ilan Laufer elmagyarázta: a törvény kötelezni fogja az ellenőröket, hogy több mint ötszáz kihágás esetében 90 napos türelmi időt adjanak a szabálysértő cégnek. Ez alatt az idő alatt útmutatásokkal és javaslatokkal kell ellátniuk a cég felelőseit, hogy alkalmazkodhassanak a törvény előírásaihoz. "Nagyon sokat jelent ez a törvény a kis- és középvállalkozásoknak, azoknak a családi vállalatoknak, amelyek vezetői nem mindig ismerik az összes törvényt és nincsenek tisztában az összes kötelezettségükkel. Ezáltal barátságosabbá válik az üzleti légkör, és szerintem működőképessé is" - érvelt a miniszter. 

A minisztériumoknak a törvény megjelenésétől számítva 6 hónap áll majd a rendelkezésükre, hogy honlapjukon közzétegyék a tájékoztatásra, tanácsadásra vonatkozó előírásokat. Az üzleti környezetért felelős tárca egy éven belül platformot hoz létre, amely az állam által ellenőrzés alá vett cégek kötelességeiről és jogairól fog tájékoztatást nyújtani - mondta Laufer. 

A tervezet indoklásában az áll, hogy a törvény által megerősödik az ellenőrzések megelőző jellege, olyan körülmények között, hogy egyre több jogszabály jelenik meg, amely a vállalkozásokra vonatkozik. 

A szenátus első házként, 98 támogató szavazattal fogadta el a tervezetet. A döntő fórum a képviselőház lesz ebben a kérdésben. 

Az RMDSZ támogatta

„Az RMDSZ 2016-ban elsőként dolgozta ki és terjesztette a parlament elé az adóügyi kihágásokat visszaszorító és megelőző intézkedéseket előíró törvénytervezetét, amelynek egy részét a kormány idén júniusban egy erről szóló tervezetbe emelt be. A szenátus első házként szavazott kedden a törvénytervezetről, a szövetség szenátusi frakciója támogatta azt, hiszen – ahogyan már a saját jogszabálytervezetünkben is megfogalmaztuk – azt kértük, az adóhatóságok ne büntessék az első szabálysértésnél a cégeket, inkább olyan cselekvési tervet készítsenek elő, amely alapján az adott vállalkozó rendbe hozhatja a hiányosságokat vagy az esetleges kihágásokat” – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője a plénumi szavazást követően.

A Bihar megyei törvényhozó úgy értékelte, hogy az államnak meg kell teremtenie azt a törvényes keretet, amellyel serkenti a gazdasági tevékenységeket, nem pedig ellehetetleníti azokat: „Amennyiben egy jól kidolgozott törvényes keret van érvényben, amely nem büntetésközpontú, hanem prevenciós jellegű, akkor egy vállalkozóbarát környezetet teremtünk, amely mindenkinek jövedelmező. Ehhez azonban az szükséges, hogy a törvényes előírások az adóhatóságokat egy olyan tanácsadási hatáskörrel ruházzák fel, amely által lehetőség adódik arra, hogy a hiányosságokat vagy az esetleges szabálytalanságokat az adóhatóságok által kidolgozott prevenciós cselekvési tervvel a vállalat rendbe hozhassa.”

Cseke Attila továbbá kifejtette, hogy erre a prevenciós intézkedésre azért is szükség van, mert Romániában jelenleg egyik napról a másikra változnak a törvényes előírások, és sok cég képtelen lépést tartani ezekkel. Ugyanakkor gyakoriak az olyan esetek is, amikor a rendelkezések ellentmondanak egymásnak, vagy éppen értelmezésük több szempontból is kétséges, így pontosításra szorulnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?