Hogyan lesz élsportolóból fodrász? – a szentgyörgyi Zimmermann Rolanddal beszélgettünk

Sepsiszentgyörgyön, a Csíki utcában az év elején nyitott meg egy fodrászszalon. Érdekessége, hogy alapítója, Zimmermann "Zümi" Roland mindössze 23 éves, ráadásul pár éve el sem tudta volna képzelni, hogy a szakmában fog dolgozni. A román karate válogatott tagjaként elsősorban a sport kötötte le, mára pedig törzsvendégei vannak, akiknek nemcsak a haját vágja le, hanem alkalomadtán csajozási tippeket is ad. Az ifjú fodrászra a Junior Business Club hívta fel a figyelmünk.

Hogyan lettél fodrász?

Édesanyám a szakmában dolgozik 15 éve, és rendszeresen vágta az edzőtársaim haját is. Három évvel ezelőtt egyszer, amikor éppen nem volt rá ideje, én próbálkoztam meg a hajvágással, és egészen jól sikerült. Feltettem egy képet az eredményről a Facebookra, és máris jelentkeztek ketten, akikről szintén tettem ki képet – és még többen jelentkeztek.

Korábban egyáltalán nem érdekelt a szakma?

Nem. Eladási ügynök voltam és karate versenyző a román válogatottban. Kilenc éve kezdtem edzeni, akkor először két évig K1-eztem, majd egészen áprilisig karatéztam. Akkor részt vettem a világbajnokságon Várnán, ahol harmadik helyet értem el. Ezután úgy gondoltam, hogy a csúcson hagyom abba, mert nem lehet megélni ebből, a karatéban nincs pénz ebben az országban. Az is közrejátszott ebben, hogy két éve egy nemzetközi versenyen keresztszalag-szakadást szenvedtem, és hét hónap rehabilitáció után azt mondták, hogy már csak hobbi szinten sportolhatok. Én meg akartam mutatni, hogy vissza tudok állni versenybe, és valóban jobb is lettem, mint előtte – de aztán meg kellett állnom, mert ha valami bajom esik, nem tudok dolgozni.

Az előszobai hajvágásból mára saját szalonod van. Hogyan jutottál el idáig?

Amikor láttam, hogy többen is nálam vágatják a hajukat, pár nappal később felmondtam a munkahelyemen. Bíztam magamban, pedig nem volt lehetőségem – sem saját hely, sem felszerelés, csak egy hetven lejes Philips hajvágó, amit hat évvel azelőtt vett anyum. Tíz lejes árral kezdtem, az első vágásokat pedig ingyen vállaltam. Aztán közben egy kurzusra is beiratkoztam, de inkább a YouTube-ról tanultam a hajvágást. Még nem volt meg a diplomám, amikor saját helyet béreltem egy szépségszalonban és ott kezdtem el dolgozni.

Volt egy iPhone 5-ösöm és egy Samsung laptopom, amiket eladtam, hogy vehessek kasszagépet, két ollót és kifizessem egy saját helységre az első havi bért. Maradt egy „gombos telefonom” és azon kívül semmim nem volt. Így kezdtem a saját szalonban idén januárban.

Miért járnak hozzád az emberek? Miben nyújtasz mást, újat?

Amit tudtommal én hoztam be elsőként a városba, az például a szakálfestés. Nem olcsó, 80-100 lej, de vannak vendégeim, akik rendszeresen járnak hozzám ezért. Egyesek azért kérik, mert más a szakálluk színe, mint a hajuké, de a festés után eleve dúsabbnak tűnik, kiemeli az arcot.

A frizuráknál az a kérdés inkább, hogy valaki meg tudja jól csinálni vagy sem. Azt például nehéz elérni, hogy a menedékes vágásnál ne maradjon átmenet. Sokan nekifognak az internetes képek alapján, aztán eljönnek hozzám, hogy javítsam ki a hajukat.

Előfordul az, hogy valaki olyan frizurát kér, amiről előre tudod, hogy nem illik hozzá?

Igen, napi szinten előfordul, hogy valakinek három szál haja van és copfot akar, vagy olyan erős a haja, mint a drót, de hátrafelé akarja simítani. Mivel nem nagyon fogadok új vendégeket, mert már nem tudok többet vállalni, ezért velük el tudok beszélgetni arról, hogy mi áll jól és mi nem. Ha új vendég kerül, akkor megpróbálkozom azzal, amit kért, és elmondom a végén, hogy mi a probléma, mit kellene tennie.

Mi a célod a jövőben?

Most édesanyámmal dolgozunk együtt a szalonban, és egyelőre nem akarok bővülni, mert nehéz együtt dolgozni emberekkel, félek belevágni abba, hogy pár embert megtanítok hajat vágni, aztán elmennek tőlem. Fejlődni akarok viszont, kapcsolatban állok egy svájci mesterrel, és évente vásárolok új hajvágógépeket – ebben Amerika és Németország az irányadó.

Számodra mit jelent a fodrászkodás? Azt mondják, hogy egy ilyen szalon az a hely, ahol a pletykák keringenek, és jó beszélgetések alakulnak ki. Ez nálad is így van?

A férfifodrászat kétszer olyan pletykás, mint a női: a vendégeim 95 százalékával olyan jóban vagyunk, hogy mindent megbeszélünk. Az az igazság, hogy rá is kérdezek, ha látom, hogy valakinek probléma van az életében, és el szokták ezeket mondani. Járnak hozzám fiatalabbak, akik kérnek csajozási tanácsokat, vagy ha nem mernek a szalonban, akkor Facebookon kérdeznek rá erre. Nálam nem csak a hajvágásról van szó, hanem ezekről a beszélgetésekről is.

Kimaradt?