Változatos és ínycsiklandozó volt a helyi termékek vására Marosvásárhelyen

Zömében mézet és mézből készült termékeket kínáltak a keddi helyi termékek vásárán Marosvásárhely főterén.

A Maros megyei termelők és termesztők ezen kívül zöldséget – hagymát, sárgarépát, petrezselymet, karfiolt, karalábét, sütőtököt, káposztát, paradicsomot, édes- és csípős paprikát, retket, zellert, fokhagymát, krumplit –, gyümölcsöt – almát, körtét, szilvát, diót – hoztak az első alkalommal megszervezett vásárba.

Lehetett kapni számos, gyümölcsből készített terméket is kezdve a bortól és a pálinkától a likőrig, mustig, szörpig. A lekvárok között felsorakoztak cukor nélküli hagyományos szilvaízek is, illetve az olyan különlegességek, mint a rózsa-lekvár, helyi megnevezéssel dulcsáca, vagy paprikalekvár. A felhozatal között szerepelt a padlizsános, paszulyos és gombás zakuszka is.

A Harasztkerékről érkezett savanyúságos standon uborkából, karfiolból, káposztából, zöldparadicsomból, céklából, paprikából készült savanyúságot árultak, kilónként 6 és 9 lej közötti áron. Az erdei gyümölcs is sokféleképpen megtalálható volt: lekvár, szirup, likőr vagy pálinka formájában, de külön áfonyából, homoktövisból, málnából, szamócából is készültek termékek.

Az árusok szívesen beszéltek arról, hogy hogyan készül egy-egy termék, illetve hogy miért ajánlott annak fogyasztása. Az egyik mézes standnál propoliszt, illetve homoktövissel, propolisszal és virágporral dúsított mézet vásároltunk. A méhész elmondta, a mézet és a mézből készült termékeket nem csak akkor kell fogyasztani, amikor már bekövetkezett a hűlés, a betegség, hanem jóval előtte. Például az iskola/óvoda-kezdés előtt, illetve a vakációban hasznos, ha egy-egy hetes mézes kúrát tartunk. Ugyanez a felnőttekre is vonatkozik: ha tudjuk, hogy a szervezetünk nehezen viseli a hideget, még mielőtt lehűlne az idő, tartsunk egy egyhetes mézes terápiát.

A vásárról nem hiányoztak a sajtok sem. A libánfalvi tejfeldolgozók vagy a nyárádmentiek sajátos túrót, ordát, sajtokat kínáltak eladásra, a húskészítményeket a Lanka, szintén nyárádmenti termelő hozta el. De volt kürtöskalács is, illetve házikenyér Búnról, házicsoki Szászrégenből.

A Maros megyei önkormányzat, a megyei mezőgazdasági igazgatóság és az állategészségügyi igazgatóság szervezte vásáron hatvan termelő vett részt. Az általunk megkérdezettek egyetértettek abban, hogy jó ötlet volt ezt megszervezni, ezáltal bemutatkozásra, termékeik népszerűsítésére is nagyobb lehetőséget kapnak.

Hasonló vásárt szerveznek a hétvégén a marosvásárhelyi várban is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?