Erdélyi magyar üzletemberek indítják újra az Europharm gyógyszergyárat

Egy brassói magyar üzletember-testvérpár, a gyógyszerész Sánta Nándor és a közgazdász Sánta Attila tulajdonába került a 2015 végén bezárt Europharm gyógyszergyár. A brassói üzemet, amelynek termékeit 80 országba exportálták, 2015 végén zárta be korábbi tulajdonosa, a brit GlaxoSmithKline.

A gyógyszergyártásban, illetve –forgalmazásban érdekelt Sánta fivéreknek két cégük van. A Metrom Ipari Parkban működő Santa Rt. generikus, vagyis olyan gyógyszerek gyártásával foglalkozik, melyek hatóanyagainak szabadalmi védelme már lejárt, ezért bárki előállíthatja ezeket. A másik a Sanosan Pharmaceuticals, melynek tevékenységi területe a gyógyszerkereskedelem. A Pénzügyminisztérium adatai szerint tavaly előbbinek 37, utóbbinak 20 millió lej árbevétele volt.

Az Europharm a brit gyógyszeripari és szájápolási termékeket gyártó óriásvállalat, a GlaxoSmithKline (GSK) tulajdonában volt. Ez volt ez első nyugat-európai cég, mely a rendszerváltást követően gyógyszert kezdett gyártani Romániában. Az egy helyi vállalkozó által alapított üzem 1994-ben kezdett el termelni, a Gsk két lépésben, 1998-ban és 2003-ban vásárolta meg.

Az üzemben többek között antidepresszánsokat és az AIDS kezelésére kifejlesztett termékeket állítottak elő. A termelés legnagyobb része exportra ment, a Brassóban gyártott gyógyszerek 80 országba jutottak el. A GlaxoSmithKline 2013-ban döntött a gyár bezárásáról, arra hivatkozva, hogy a vállalat termelési kapacitása meghaladja a piac igényeit.

Az Europharm 2015 decemberében állt le. Körülbelül 200 ember maradt munka nélkül, az üzem feladatait a GSK spanyolországi és lengyelországi gyárai vették át. Megszüntetése évében az Europharm Brassó megye negyedik legnagyobb exportőre volt. 2015-ben rekordösszegű 612 millió árbevételt ért el, a nyeresége 36 millió lej volt.

A vételár nem ismert

A GlaxoSmithKline már jó ideje próbált túladni a gyáron. Két évvel ezelőtt, a Ziarul Financiar gazdasági napilap információi szerint akadt is volna egy befektető, aki 9 millió eurót kínált érte, ám az üzletből végül nem lett semmi.

Az adás-vételi szerződésben szereplő titoktartási kötelezettségre hivatkozva, Sánta Nándor nem árulta el a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak, hogy mennyit fizetett a Santa Rt. az Europharmért, csak annyit, az előleget már átutalták, s a tranzakció rövidesen lezárul.

Sánta Attila, a Santa Rt. vezérigazgatója és társtulajdonosa azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a termelés a jövő év folyamán fog újraindulni az Europharmban, pontosabb időponttal azonban nem tudott szolgálni, s azt sem tudta megmondani, hány embert fognak alkalmazni. A Sánta fivérek cége egy sor nyugat-európai cégnek gyárt gyógyszereket.

A Gsk gyárát azért vásárolták meg, mivel a megrendelések nőnek, s a cég jelenlegi termelési kapacitása már nem tudja kielégíteni az igényeket. A Santa Rt.-nek jelenleg 230 alkalmazottja van. Sántáék 1992-ben, egy gyógyszertár megnyitásával kezdték üzleti tevékenységüket.

Kapcsolódók

Kimaradt?