Ennyivel drágul péntektől az üzemanyag Romániában

Literenként mintegy 0,45 lejjel drágul péntektől az üzemanyag Romániában, ha a kormány elfogadja a jövedéki adó növeléséről szóló sürgősségi rendeletet.

A kormány szerdán ülésezik, és a napirenden szerepel a rendelet tervezete is. E szerint a gázolaj és a benzin jövedéki adója 22 százalékkal emelkedik – írja a Capital. A tervezet indoklásában az áll, hogy az év első felében 768 millió lejjel csökkent az államkasszába befolyt összeg és a jövedéki adó jelenleg „csak” 50-52 százalékát teszi ki az üzemanyag árának.

A sürgősségi kormányrendelet tervezete szerint 379,04 lejjel nő majd az 1000 liter benzinre kivetett jövedéki adó, amely így eléri majd a 2 035,4 lejt. Ez a jövedéki adó-növekedés a benzinkutaknál minimum 45 bani/l-es drágulást fog eredményezni. A változások szeptember elsejétől lépnek életbe.

A gépkocsi-tulajdonosok joggal lehetnek dühösek, ugynis a kormány vállalta, hogy 2022-ig nem nyúl a jövedéki adóhoz. Ennek ellenére a miniszterelnök augusztus elején bejelentette, hogy szeptember elsejétől megemelik ezt az adót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?