Romániában már államilag „kötelező” bevásárlóközpontokba járni

Jelenleg összesen kilenc romániai bevásárlóközpont ad bérbe vagy készül bérbe adni helyiségeket különböző állami intézményeknek. És nem is kérnek sok pénzt, hiszen az ügyes-bajos dolgaikat intéző hivatali ügyfelek mind potenciális vásárlók.

Az érdekes jelenségre a Capital gazdasági lap hívta fel a figyelmet. Az összeállítás szerint egyre több állami intézmény szorul arra, hogy új, korszerűbb székhelyet béreljen. A törvény szerint kötelesek versenytárgyalás útján ingatlant keresni, és a fő szempont a bérleti díj összege. És itt jönnek be a képbe a bevásárlóközpontok, amelyek rendkívül olcsón kínálnak helyiségeket. A bukaresti mallok például 6-7 eurót kérnek egy négyzetméterért.

A bevásárlóközpontoknak így is megéri, mert az útlevelükért, személyi igazolványukért vagy jogosítványukért sorban álló hivatali ügyfelek mind potenciális vásárlók is egyben. „Az állami intézmény olcsón jut korszerű székhelyhez, a helyiség tulajdonosa pedig vásárlókhoz jut. Ezzel mindkét fél nyer” – magyarázta a Cushman & Wakefield Echinox ingatlanpiaci tanácsadó cég elemzője, Bogdan Marcu.

A Capital adatai szerint élen jár ezen a téren a legnagyobb hazai plázatulajdonos, Iulian Dascălu üzletember, akinek jelenleg mind a négy bevásárlóközpontjában (Iaşi-ban, Suceavában, Kolozsváron és Temesváron) bérelnek helyiségeket állami hivatalok. A gazdasági lap piaci forrásokból úgy tudja, hogy egy részük bérleti díjat sem fizet a Iulius-csoportnak.

A kolozsvári Iulius Mallban székel például a bevándorlási hivatal, amely 190 négyzetméter helyiséget bérel a bevásárlóközpontban. A iaşi-ak évek óta a helyi Iulius Mallba járnak a személyi igazolványukat kiváltani, a temesváriak a jogosítványukért és az útleveleikért is "plázázni" mennek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?