Ahol a Star Trek, a robotok és az alapjövedelem találkoznak

Hogyan találkozik a Star Trek sorozat, a munkaerő automatizálása és az alapjövedelem gondolata? Erről rántja le a leplet a Motherboard egy cikke.

Több országban foglalkoztatja a társadalmat az alapjövedelem gondolata, Kanadában például nyáron próbálkoznak meg ezzel. Az országban már a hetvenes években is kísérleteztek, akkor egy városban sikerült megszüntetniük a szegénységet és a középiskolai teljesítményeket növelték.

Nem véletlenül törekszenek az alapjövedelem bevezetésére: Kanadában a munkahelyek 42 százaléka szűnhet meg a jövőben az automatizálás következtében. Evelyn Forget, a Manitoba Egyetem professzora szerint az alapjövedelem komoly előnyökkel jár: az emberek felszabadulnak, befektethetik intellektuális tőkéjük, tanulhatnak, hosszabb távon gondolkodhatnak a további lehetőségeiken.

Két út áll előttünk: vagy az automatizálás mesterséges lassítása, vagy az alapjövedelem bevezetése, amely a robotokra bízná a munkát. Ez utóbbi egyfajta "teljesen automatizált luxus-kommunizmust" eredményezhetne, a cikk azonban két alkotást is megemlít, amelyek különböző kimenetelt jósolnak. Az első Kurt Vonnegut író Gépzongora című könyve, amelyben méltóságukat vesztett emberekről ír, a második a Star Trek világa, ahol létezik ugyan a munka, de nem ismétlődő, sivár, mint ahogyan ma.

Kapcsolódók

Kimaradt?